Afbeelding
Foto:

Verbeterde verkeersdoorstroom in Laarbeek?

Op het kruispunt tussen de N615 Gemertseweg en de Bosscheweg, ter hoogte van de Beekse brug, loopt het verkeer regelmatig vast. Daarom is er afgelopen maand een proef uitgevoerd met het zogenaamde linksaf verbod. Deze proef is met 3 maanden verlengd om alle effecten beter in kaart te kunnen brengen. Dit heeft u al kunnen lezen in de vorige editie van De MooiLaarbeekKrant.

Woensdag 14 december worden de effecten van deze maatregel geëvalueerd in de commissie Ruimtelijk Domein. Daarbij wordt ook gekeken naar de relatie met de N615 en de N279.

Naar het zich laat aanzien is de doorstroom op dat punt verbeterd. Het CDA Laarbeek is blij met dit resultaat. Maar wij betreuren tegelijkertijd het negatief effect dat is opgetreden door het linksaf verbod. Er is meer sluipverkeer ontstaan. Het verkeer zoekt alternatieve routes. Verkeer vanuit Nuenen zoekt een route via Mariahout richting Veghel. Ook in de Koppelstraat en bij de Donkse brug worden meer verkeersbewegingen waargenomen. Een verschuiving van het probleem dus.

Als CDA Laarbeek zijn wij van mening dat de N279 'aantrekkelijker' moet worden voor het verkeer.

In het kader van de Milieu Effect Rapportage (MER) hebben wij het verzoek (een zienswijze noemt men dat) neergelegd om te onderzoeken wat het effect is van een verbreding van de N279 naar 2 x 2 baans?

Naar onze mening verbetert dit de Noord-Zuid doorstroom aanzienlijk. En door de aanzuigende werking die de weg dan heeft leidt dit tot een ontlasting van het verkeer in het middengebied. Minder verkeer door de dorpen en meer over de grote verkeersader in het buitengebied. Daar is het Laarbeek om te doen, wat het CDA betreft.

Sommigen willen alleen laten onderzoeken wat het effect op de Huidige N279 is als men op Laarbeeks grondgebied de kruisingen ongelijkvloers inricht. Dat is volgens ons een te beperkt onderzoek. Daarom willen we het effect van verbreding van de N279 nadrukkelijk onderzocht zien.
Daaruit zou kunnen blijken dat het verkeer binnen Laarbeek zodanig afneemt dat dure aanpassingen zoals een tunnel bij de Beekse brug niet nodig zijn. Onze gemeente kan dat ook niet betalen. Bij verbreding van de N279 ligt dat anders; de financiering komt daarbij voor een groot deel op het bordje van de provincie.

Naar verwachting neemt Gedeputeerde Staten in december 2016 een besluit over de zienswijzen. Mogelijk kan wethouder van Zeeland in de komende commissievergadering al meer duidelijkheid verschaffen omtrent deze besluitvorming.

Namens CDA-Laarbeek

Albèr van der Aa
Commissielid Ruimtelijk Domein

Afbeelding