Trainerscarrousel op toeren!

Het einde van dit kalenderjaar nadert en dat betekent dat het trainerswereldje zich begint te roeren, te bewegen, met als doel de zaakjes weer op orde te krijgen voor het volgende seizoen.

Van de ruim 2500 trainers in ons Nederlandse voetbalwereldje, weten we dat er op dit moment bijna 250 trainers hun contract verlengd hebben, er ruim 300 hun contract zien aflopen en dat er van ruim 2000 trainers nog niets officieel naar buiten is gebracht, wat er met hen staat te gebeuren. Dat er wat staat te gebeuren, is elk jaar weer een feit!

Betrekkelijkheid
Want of het nou goed gaat met de club en de resultaten naar ieders tevredenheid zijn, of dat de resultaten slecht zijn en de club ontevreden is, er gebeurt altijd wát met de trainer. Hij wordt gezien als een passant, een voorbijganger en dient zijn zaakjes voor een paar jaar op orde te hebben. "Een paar jaar", hoor ik u denken? Jazeker, vele verenigingen gaan een verbintenis aan met een hoofdtrainer, waarvan ze eigenlijk al weten dat ie na twee of drie jaar weer weg is. Een zogeheten 'houdbaarheidsdatum' mag je dit noemen. "Veel langer gaat hij niet mee", geven bestuursleden en verenigingen aan en daarvan wordt bijna nooit afgeweken, of ze moeten hem nóg eerder buitengooien, om welke reden dan ook.

Korte termijn ideologie
Je zou dit toch funest voor een vereniging kunnen noemen. Komt er weer zo'n trainer die voor drie jaar de boel naar zijn hand wil zetten en daarna kan bij een ander opnieuw alles op de schop gaan en begint het 'zich waarmaken', 'regels opstellen' en noem maar op, weer van voren af aan. Veel verenigingen stellen geen profiel op voor een nieuwe trainer, waardoor zomaar iemand het team op een geheel andere speelstijl laat voetballen, met vele negatieve gevolgen van dien. Het prijskaartje voor een trainer geeft dan vaker de doorslag om hem wel of niet aan te nemen, dan de voetbalvisie van de trainer of een persoonlijkheid van een trainer.

Cohesie
Dat er sprake moet zijn van een zekere, algemene samenhang is wel duidelijk. Moge het begrip cohesie een vooral taalkundige definitie bestempelen, in voetbaltermen kunnen we over cohesie spreken als de samenwerking, de binding tussen de spelers en de trainer 'goed' te noemen is, er wederzijds begrip is, er wordt omgegaan met de vereiste normen en waarden.

Het mag dan ook knip en klaar zijn, dat jouw voetbalkennis moet samengaan met een dosis 'mensenkennis'. Je kunt zelfs stellen dat je als trainer met alléén mensenkennis, je jezelf nog beter kunt 'handhaven' als trainer zijnde, dan dat je alleen maar voetbalkennis zou bezitten.

Natuurlijk is het hebben van beide competenties een pré, maar is er géén 'tact' op het gebied van een sociale cohesie, dan is het respect op een gegeven moment ver te zoeken en treedt er 'anarchie' op in de groep, waardoor niemand meer 'voetbalt' volgens een, aan 'dovemansoren' gegeven voetbalvisie. Je lot zal dan bestempeld worden, om nog erger te voorkomen. Daarentegen kun je met een pedagogische competentie en voetbalkennis, het heel ver schoppen.

Natuurlijk blijf je afhankelijk van jouw spelerspotentieel en inzetbaarheid en is en blijft veel afhankelijk van de prestaties van jouw team. Maar klikt dit alles, is hét aanwezig, zou het ook zo maar eens kunnen zijn, dat je héél lang bij een club kunt blijven. Gelukkig zijn daar ook veel voorbeelden van te noemen.

Laarbeekse hoofdcoaches
Een tijdje terug heb ik u hier de coaches van onze plaatselijke voetbalverenigingen voorgesteld. Het bovenliggende verhaal zal hen niet onbekend in de oren klinken, misschien al aan den lijve hebben ondervonden, of het ene telt voor de ene wel en het andere weer niet.

Ook hier zullen weer veel meningen te over zijn, maar één ding telt voor elke voetbaltrainer, hoofdcoach, assistent of jeugdtrainer: "Afhankelijk zijnde van jouw verenigingsfamilie en spelerspotentieel, zal je zelf zéker over voldoende mensenkennis moeten beschikken en over het spelletje voetbal, om zodoende beslagen ten ijs te kunnen komen als trainer zijnde.

Misschien valt dan ook een 'meerjarencontract' jou ten deel. Tenminste…als je het zelf wilt en…als de club jou niet een houdbaarheidsdatum voor houdt".

R. van den Enden