Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Creamiddag verbindt jong en oud

Redacteur: Martin Prick
Fotograaf: Joost Duppen

Beek en Donk- Kinderen van basisschool 't Otterke hadden een gezamenlijke creamiddag met ouderen van De Regt. Het project 'Samen' dat hiervoor is opgezet, heeft als doel dat de leeftijdsgroepen van elkaar leren.

Leeftijdsgroep
In de grote zaal van De Regt is het gezellig druk. In diverse groepjes worden verschillende activiteiten gedaan. Het is de bedoeling dat er iets wordt aangepakt, dat bij de kinderen normaal gesproken geen onderdeel uitmaakt van het lesprogramma. De creamiddag is een bekend verschijnsel op veel basisscholen. Vaak wordt er dan aandacht besteed aan handvaardigheidstechnieken. In het project 'Samen', opgezet door Monica Slaets, probeert ze samen met Christel Verspaget, directeur van 't Otterke en Ron Barents, zorgcoördinator in de Regt de twee leeftijdsgroepen samen aan het werk te zetten en van elkaar te laten leren.

Schimmelen
Er zijn een aantal dingen waaruit de kinderen kunnen kiezen. Luuk van der Zanden en Timo maken kaarten, die ze later zelf kunnen versturen. Naast hen leert de heer Van den Broek, bekend als 'de mandenman' kinderen vlechten met pitriet. Aan een andere tafel leert Lenie de Hoon- Schellings hoe Eline Verboven moet breien. Eline maakt een soort etuitje met een heuse knoop erop, die ze dan kan gebruiken om iets belangrijks in op te bergen. Of ze het deze middag helemaal af krijgt, weet ze nog niet. Lenie volgt het werk nauwgezet en vertelt ondertussen over haar jeugd in 'Huize Nooitgedacht' aan de Lieshoutse weg in Nijnsel. Op een andere tafel worden appeltjes klaar gemaakt om te drogen. Ze -de appeltjes- worden geschild en in dunne schijven aan een draad geregen. De bedoeling is dat ze op school verder drogen. Mevrouw Toos Verhofstadt-Vermeulen vertelt dat dit vroeger veel werd gedaan. "Maar de draad, die ze hier gebruiken is te dik", vertellen diverse andere dames aan de tafel. Toos zegt, dat de appels vroeger in partjes te drogen werden gehangen in de zon. "Anders gaan ze schimmelen en is al die moeite voor niets geweest", legt ze uit.

Tentoonstelling
In een ander gedeelte van het zorgcentrum zitten kinderen heel aandachtig in groepjes een bouwplaat uit te knippen en te verwerken tot een maquette van de oude monumentale boerderij aan de Pater Becanusstraat. Deze boerderij met bakhuis en schop staat op de monumentenlijst. De werkstukken zullen, evenals andere producten van dit project, onderdeel gaan uitmaken van een tentoonstelling van heemkundekring 'De lange Vonder'. Deze tentoonstelling wordt op 17 februari van het volgende jaar geopend. Onder de deskundige leiding van Ria Duitsman en Loet Noten werken Marit Flipsen, Naima Barten en Rens de Jong ijverig aan hun werkstuk. Ondertussen vertelt Loet over hoe er vroeger werd gebakken en dat er voornamelijk roggebrood werd gegeten.

Alles weten
In de grote ruimte van de Regt worden potjes met zojuist gemaakte appelmoes gevuld, die de kinderen mee naar huis mogen nemen. Juffrouw Femke loopt rond, maar hoeft niet in te grijpen. Ze verzucht, dat ze altijd wel zo les zou willen geven! Verder weg in het dierenparkje bij de Regt wordt een groepje kinderen onder leiding van Henk Vlemmings en Gerrit van Leuken geleerd wat een spanzaag is en hoe je die in elkaar zet. Tevens wordt hen getoond, hoe vroeger een zeis werd gehaard. Flip van Have, Mike van Lierop en Lars Roozen uit groep acht vinden het heel interessant en geven de activiteit een negen! Andere punten en waarderingen werden niet uitgedeeld, maar voor de ouderen is de aandacht die ze krijgen erg belangrijk. Op de vraag of zij nog iets van de kinderen zouden kunnen leren werd in eerste instantie geantwoord met: "Wij weten alles al"! Gewezen op de bediening van een mobiel of Ipad, moest menig oudere toegeven daar nog niet zoveel kaas van te hebben gegeten. "Dat weten die kinderen dan weer", roepen ze als uit één mond.

Afbeelding