Afbeelding
Foto:

Kerstman en elf voor hulp naar Kaapverdië

Redacteur: Lisa van Gerven

Aarle-Rixtel - De mannen van de sinterklaasvereniging Pepernoot Events gaan internationaal. Van 17 tot en 24 december gaan Bart Kersten en Johan van Bakel naar Kaapverdië om zich in te zetten voor de foundation SolaCyber. Als kerstman en kerstelf gaan ze cadeautjes uitdelen aan de kinderen daar.

Kaapverdië wordt gezien als het perfecte trouweiland, maar achter al die hotels en resorts schuilt veel armoede. Er zijn geen mogelijkheden voor onderwijs en het gemiddelde loon is 100 dollar. De foundation SolaCyber zet zich in voor de lokale bevolking en door de familie die dat opgezet heeft, zijn Bart en Johan gevraagd om daar cadeautjes uit te delen aan de kinderen. "Wij kwamen jarenlang bij die familie op huisbezoek", legt Johan uit. "Toen zij op het idee kwamen van die cadeautjes, was de link met ons snel gelegd." De foundation verhuurt appartementen aan de inwoners, geeft lessen in Engelse taal en stelt computers beschikbaar. Alles om te zorgen dat de mensen daar mee kunnen draaien in het toerisme, want dat is een belangrijke inkomstenbron. "Het is mooi om hieraan mee te mogen werken," laat Johan weten.

Het idee van de kerstman en kerstelf kwam later. "Er werd eerst gevraagd of wij als Sinterklaas en Zwarte Piet wilden komen, maar die kennen ze daar helemaal niet", vertelt Johan. Dus nu gaat Bart als de kerstman en Johan is het kerstelfje. Deze rolverdeling was snel gemaakt. "Ja die was niet zo moeilijk", lacht Johan, "zo doen we het al jaren." Johan laat weten dat dit hele idee eigenlijk als grapje begon, maar dat het nu ook daadwerkelijk gaat gebeuren.

Donaties
"Alle donaties zijn welkom, zolang het maar kleine, lichte dingen zijn", zegt Johan. "Nu nemen we bijvoorbeeld ballonnen en kleine vliegtuigjes van piepschuim mee. Die zijn heel makkelijk mee te nemen." En dat is belangrijk, want Johan en Bart gaan gewoon met het vliegtuig. "Dan neem ik maar wat minder kleding mee, die spulletjes zijn belangrijker", zegt Johan stellig. Hij vertelt verder dat die kleine spulletjes hier in Nederland niet zo veel voor stellen, maar dat de kinderen in Kaapverdië heel gelukkig zijn met zoiets kleins.

Kerstmarkt Snoeperij Jantje
Naast speelgoed is geld ook van harte welkom. Op vrijdagavond 16 december van 18.30 uur tot 21.00 uur is er bij snoeperij Jantje een kleine maar vooral gezellige kerstmarkt, om nog het laatste geld te verzamelen voordat ze op reis gaan. Johan vertelt dat er op die avond ook een Snowglobe van 4 meter groot staat, waar je helemaal in kan. "De opbrengst hiervan gaat volledig en rechtstreeks naar SolaCyber", garandeert Johan.