Afbeelding
Foto:

Het glas is halfvol

Een van de agendapunten tijdens de raadsvergadering van 8 december jl. was de vorming van een ondernemingsfonds. In Laarbeek is een regiegroep, bestaande uit Stichting Centramanagement Laarbeek (CML), Stichting Parkmanagement Laarbeek (PML) en ZLTO, bezig met de oprichting van zo`n fonds. Het zijn ondernemers uit Laarbeek die het initiatief hebben genomen, niet de gemeente Laarbeek.

Algemeen Belang Laarbeek (ABL) is blij met initiatieven vanuit de gemeenschap, zoals in dit geval van de ondernemers. Een positieve ontwikkeling is dat het Commanderij College al heeft aangegeven zich aan te willen sluiten omdat ook zij de meerwaarde van een goede samenwerking inzien. Belangrijk is om helder te hebben welke effecten met een ondernemersfonds worden beoogd:

Om te borgen dat alle ondernemers in Laarbeek een bijdrage leveren aan het fonds, is afgesproken dat het fonds gevoed gaat worden met een opslag op het tarief onroerendezaakbelasting niet-woningen.

De afgelopen maanden zijn diverse bijeenkomsten geweest met onder andere ondernemers en verenigingen. Wij hebben het gevoel gekregen dat er toch behoorlijk wat onrust en onduidelijkheid is ontstaan onder verenigingen en ondernemers. De onrust is ontstaan doordat degene die het ondernemersfonds willen oprichten, ondanks hun goede bedoelingen, blijkbaar niet de juiste weg hebben gevonden om de mensen te informeren. Dit hebben we onder andere terug gezien bij de sportverenigingen die aan de bel hebben getrokken.

Zoals al eerder aangegeven willen we als ABL initiatieven vanuit de gemeenschap een kans geven. Er zijn echter een tweetal punten waarvan duidelijk is dat daar onrust over is en waar we dus iets mee moeten: de deelname van de verenigingen en het draagvlak onder de ondernemers.

Voor de verenigingen is er een oplossing door de toezegging dat verenigingen het geld kunnen terugvragen bij het Ondernemersfonds. Wat het draagvlak onder ondernemers betreft blijft het lastig om daar goed een vinger achter te krijgen. We horen veel enthousiaste ondernemers. Maar tegelijkertijd horen en lezen we ook de kritische geluiden. Over de exacte verhouding willen we meer duidelijkheid.

ABL wil de vorming van een ondernemersfonds een kans geven. Vanuit de gedachte het glas is half vol in plaats van half leeg, zou het fonds van start kunnen gaan. Wat we echter wel via een door ons ingediend (en aangenomen) amendement hebben vastgelegd, is een vervroeging van de evaluatie na het eerste jaar, halverwege 2018. Dan moeten er duidelijke plannen liggen en een antwoord op de vraag hoe groot het draagvlak is. Als gemeenteraad kunnen we dan daar waar nodig is consequenties verbinden aan deze evaluatie.

De oppositie stemde tegen het voorstel. Met name de reactie van PNL bevreemdde ons. Zij hebben zich altijd hard gemaakt voor de beoogde effecten van het ondernemersfonds. Een tegenstem kunnen wij nu niet op waarde schatten, men laat de ondernemers die zich willen inzetten voor een beter economisch klimaat in Laarbeek in de steek!

Namens ABL, Monika Slaets-Sonneveldt, Ron Verschuren en Jordy Brouwers