Luuk (blauw shirt) in actie tegen VVV-Venlo
Luuk (blauw shirt) in actie tegen VVV-Venlo Foto:

18-jarige Lieshoutenaar basisspeler bij FC Den Bosch

Luuk Brouwers jaagt voetbaldroom na

Redacteur: Rudy van den Enden

Lieshout - De 18-jarige Luuk Brouwers, zoon van een voormalig korfbalster en ELI 1 steunpilaar, heeft dit seizoen zijn entree gemaakt in het betaald voetbal. Luuk, afkomstig uit een sportieve familie, trok op 9-jarige leeftijd al naar Den Bosch, waar hij stage liep bij FC Den Bosch. Na een succesvolle stageperiode werd Luuk goed bevonden en mocht blijven. Nu, bijna 10 jaar later, volgt voor de Lieshoutenaar de beloning; debuut in het betaald voetbal.

Het harde werken op de Bossche velden nabij de Victorialaan is niet voor niets geweest. Luuk, als 5-jarige begonnen bij de Lieshoutse voetbalvereniging ELI, staat dit seizoen met grote regelmaat in de basis van het eerste elftal van FC Den Bosch. Afgelopen week kreeg hij zelfs een pluim van zowel trainer Vloet als de verslaggever, die hem interviewde naar aanleiding van zijn goede wedstrijd in de Brabantse derby tegen Helmond Sport.

Voetballoopbaan
Luuk vertelt: "Ik begon met voetballen bij ELI op mijn 5e en na drie jaar heb ik al de overstap gemaakt naar FC Den Bosch, waar ik nu eigenlijk voor het eerst mag ruiken aan het eerste elftal en, tegen mijn verwachting in, al meerdere malen in de basis ben gestart. Ik word dit jaar gezien als een volwaardige kracht en ik word niet zomaar als opvulling gebruikt."

Vol trots gaat hij verder met zijn 'voetbalverhaal' en kenschetst hij zijn voormalige trainers. "Ik heb bij ELI als trainer Adri Vervoort gehad, wat ik leuk vond en ook 'ons pap', maar dat beviel niet zo goed. Ik was vroeger nog eigenwijzer dan nu en vaak snel boos, wat natuurlijk wel eens botste. Maar van Erik van de Ven bij Den Bosch, heb ik het meeste geleerd. Dat was ook in de periode van de C-jeugd tot de A-jeugd, waar je ook heel veel kúnt leren."

Goede leerschool
Luuk geeft aan dat het 'Den Bosch-verhaal' hem uitstekend geholpen heeft, niet alleen op voetbalgebied, maar óók wat daarbij allemaal komt kijken. "Zo ben ik groter en volwassener geworden en heb ik vooral op het mentale vlak veel geleerd. Leren omgaan met tegenslagen en dergelijke. Het vraagt veel discipline, je moet je aan jouw afspraken houden en het is een stuk serieuzer als bij ELI, maar dat is vrij logisch", geeft hij 'Cruijffiaans' aan. "Ik vind dat hier voetballen mij op het rechte pad heeft gebracht. Zo heb ik door de jaren heen ook steeds meer kunnen incasseren."

Leerplicht, andere leerschool
Luuk heeft zijn Havo-opleiding afgerond, maar liet zijn HBO-opleiding vallen, omdat er een contract van FC Den Bosch op tafel kwam. "Ik heb een eenjarig contract, met optie voor eventueel nog twee jaar. Lukt het niet, dan ga ik mijn studie weer oppakken. In overleg met mijn ouders, maar zeer zeker ook mijn eigen keuze, heb ik besloten om gewoon voor het voetbal te gaan. Ik heb er jarenlang naartoe gewerkt en nu is het elke dag trainen en wedstrijden spelen."

Wedstrijddag
"Op een wedstrijddag slaap ik eerst uit en bij een thuiswedstrijd zorg ik ervoor dat ik er om 16.45 uur ben en eten we om ongeveer 17.00 uur pasta op de club. Hierna volgt de bespreking om 18.00 uur en dan hoor je pas officieel of je speelt, wat je wellicht al wel op de training hebt kunnen gezien. Dan een beetje relaxen met de groep en we gaan omkleden rond 19.00 uur, waarna tegen 19.30 uur de warming-up volgt en om 20.00 uur de wedstrijd begint, na eerst nog een korte speech en peptalk van de trainer te hebben gekregen. Na de wedstrijd gaan we allemaal naar de kantine, wat ook de sponsoren van ons verwachten en om maximaal 23.30 uur ga ik naar huis. Mijn familie komt altijd kijken en ik zorg voor de kaartjes uiteraard!"

Voetbaltips van Luuk
In een openhartig interview, waarin Luuk op een heel volwassen manier zijn verhaal doet, sluiten we af met enkele tips voor de kleinere, jongere voetballertjes onder ons, die ook hém geholpen hebben, in zijn nog prille voetbalcarrière. "Je moet sowieso discipline hebben, normaal doen en vooral plezier in het spelletje hebben. Ik denk dat dat het belangrijkste is, heel veel plezier hebben. Verder is het een cliché, maar elke dag oefenen en trainen, willen voetballen is erg belangrijk. Maar nogmaals, als je plezier hebt, wordt het voetballen ook gemakkelijker. Wat ik ook nog echt mee wil geven aan de jongens is, dat als ze trainen, ze ook hárd moeten trainen en ook luisteren naar de mensen in hun omgeving, om beter te kunnen worden. Neem kritiek aan, zowel de positieve als de negatieve kritiek, zeker van de mensen die je beter willen maken, zoals de trainers die ook zien wat er goed, maar zeer zeker ook zien wat er fout gaat."

De MooiLaarbeekKrant wenst Luuk veel succes toe met zijn voetballoopbaan.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding