Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Dinie Kweens- Kuijpers

"Van deze rubriek was ik al fan,
Plotseling krijg ik die pen.
Joep dacht aan mij in verband met mijn gedichten,
Daarom dat ik voor deze pen zwichtte … "

Dit zijn de beginregels van het gedicht dat Dinie Kweens- Kuijpers (60) uit Aarle-Rixtel schreef over KletskopPen. Ze was blij verrast toen Joep Beckers haar nomineerde voor de pen. Dinie is getrouwd met Paul (73) en samen hebben ze vier kinderen. Stuk voor stuk met Friese voornamen: Jorrit, Dieuwke, Froukje en Rinske. Inmiddels is de familie uitgebreid met acht kleinkinderen.

Dinie, kun je iets vertellen over jouw achtergrond?
"Ik kom uit een groot gezin van tien kinderen met vier broers en vier zussen. Eén zusje overleed al heel jong. Dat was voor mijn geboorte. Ik ben de zevende in de kinderrij en daarom is 7 mijn geluksgetal. Wij wonen op nummer 17, dus daarin komt die 7 lichtelijk terug", lacht Dinie. "O, én ik ben natuurlijk een kleindochter van lange Marie hier in Aarle. Zij was hier een begrip!"

Je schrijft veel gedichten. Hoe is dit ontstaan?
"Dichten is voor mij een uitlaatklep. In ons grote gezin was er altijd veel lawaai en ik was een beschouwer. Door te gaan schrijven, hoorde ik in ieder geval mezelf. Zodra ik kon lezen, ging ik rijmen en schrijven. Ik heb één keer het bundeltje 'een gedicht verlicht' uitgegeven. Ik stuur mijn gedichten soms naar het Eindhovens Dagblad. Met enige regelmaat worden ze geplaatst. Paul knipt ze dan uit om te bewaren. Ik geniet ervan als mensen mijn gedichten lezen en zeggen dat mijn gedichten iets pakkends hebben. Dochter Dieuwke heeft ook al twee dichtbundeltjes uitgebracht. Dat geeft een trots gevoel!"

Wanneer krijg je inspiratie?
"Vaak tijdens het strijken", lacht Dinie. "Dat moet toch gebeuren en dan schrijf ik het snel op. In bad is dat onhandiger, maar als ik het niet onthoud dan is dat zo. Ik heb altijd opschrijfboekjes, blaadjes en schriftjes in de buurt. Nu ben ik druk met de kerstkaarten. Daarop staat dit jaar een zonsondergang op Terschelling, want wij zijn echte eilandgasten en de tekst is voorbereid."

Wat houd je nog meer bezig?
"Ik ging als fulltime moeder naar naailes, volgde EHBO-lessen en paste op andermans kinderen. Ook bakken doe ik graag en dat weten de kleinkinderen! Dan is het hier een complete bakkerij. Nu zit ik, sinds een jaar, bij de Aarlese revue. Dat enthousiasme grijpt me. Op de Heindert deed ik vroeger mee aan HeiSA (Heindert Super Actrices). We maakten grappige teksten op bestaande liedjes: 'Ik heb toch zoiets geks, ik heb een pleecomplex.' Dat was toen de school het gebouw deelde met de openbare school en de wc steeds bezet was. Verder wandelen Paul en ik graag. Deze week wandelden we van Arcen naar Velden. Daar is het nu prachtig weer voor!"

Dinie geeft de pen door aan Henk Spijkers uit Lieshout. Over twee weken lees je zijn verhaal.