Afbeelding
Foto: Jan Jansen

Heikneuters Mariahout

Redacteur: Marie-Christine van Lieshout

Mariahout – De Heikneuters Mariahout vieren dat ze 55 jaar bestaan. Ze scharen zich onder illustere gezelschappen als de Helmondse Keiebijters, die 55 jaar geleden ook het levenslicht zagen. Jan Jansen, altijd actief met foto- en filmcamera, leidt samen met zijn vrouw Thea De MooiLaarbeekKrant door 55 jaar foto's en filmfragmenten.

Roemrijk verleden
Jan Jansen vertelt enthousiast over de Heikneuters, waar hij op een bijzondere manier bij betrokken raakte. "We kwamen op een feestavond van de Heikneuters", lacht Jan. "Of ik een mantel wilde passen? Zo werd ik het elfde raadslid." Jan scrolt op zijn computer langs ontelbare foto's in zwart-wit en in kleur. Thea kijkt vol interesse mee en noemt namen van mensen die niet meer in ons midden zijn. Gelukkig is Noud Maas, die vanaf het eerste uur betrokken was, er nog wel. Jan laat op zijn televisie een recente opname zien. Lachend vertelt Noud over de eerste bijeenkomsten in zaal Govers. Daar werd door vrienden het plan voor de club opgevat. Ze vouwden steken van papier en vroegen Max Scheurkogel, een beroepsmilitair die bij Toon Vesters ingekwartierd was, als prins. Het tweede jaar werd er al een boerenkapel opgericht, waar Jan Heesakkers en Jan Bijvelds een belangrijke rol speelden. Noud was zelf geen prins. "Wel bij het KBO", vertelt Noud, die zich mensen van het eerste uur zoals mevrouw Hoenderboon en de dansmarietjes Gilsing, Van den Heuvel, Lukassen en Verheyen nog wel herinnert. Samen maakten ze van alles mee en haalden ze streken uit. Bijvoorbeeld het ontvoeren van de 'Kei' van de Keiebijters. Zelf maakten ze van beton een zeer degelijke kneuter, als eerbetoon aan pioniers van Mariahout. Gezonde rivaliteit zorgde ervoor dat er regelmatig een mascotte werd gestolen. Noud moet nog gniffelen als hij denkt aan het moment dat een takelwagen van Prinsen, van de twee jaar jongere Raopers uit Lieshout, bijna door zijn assen zakte omdat het vervoersmiddel de zware kneuter niet kon torsen. De ontvoering ging bijna niet door.

Doorstart in 1978
Na een enthousiast begin, met alle elementen van een carnavalsclub, zelfs een kletsavond waarbij toen ook al het halve dorp op het podium stond, kwam er in 1976 een kleine dip. Gelukkig stak een aantal enthousiastelingen de koppen bij elkaar en zo trokken onder andere Jan van Heeswijk, Guus Franssen en Jan Swinkels de zaak weer vlot. "Jan Swinkels was overenthousiast en had alles voor het carnaval over", weet Jan Jansen nog. "Thuis mocht alles wijken, als de carnaval maar door ging." Ook de kletsavond ging weer lopen. "Ons Thea heeft zelfs nog mee gekletst", lacht Jan terwijl Thea hem aanvult. "We traden als Boney M op met een aantal dames. Jan van Turnhout was de perfecte Bobby Farrell, die de legendarische 'moves' van Farrell helemaal in zich had", lacht Thea. "Henny Huisman met de playbackshow bestond nog niet, maar wij gingen op tournee langs alle dorpen in de omgeving." Kees de Jong zorgde dat de kletsavond goed verliep en gaf tips.

Jan Jansen bleef elf jaar lid van het bestuur. Via de kapel bleef hij nog bij de club betrokken. Met de Grottendorfers luisterde hij, tot voor kort, de kletsavonden op. Voor dit artikel schonk hij een aantal foto's uit de oude doos.

Afbeelding
Afbeelding