Afbeelding
Foto: Liesbeth van Boxtel

Iedereen mag meelopen met de winterse Snerttocht

Redacteur: Stijn Geene
Fotograaf: Liesbeth van Boxtel

Aarle-Rixtel- Het kampvuur knettert en het scoutingterrein loopt al langzaam vol. De geur van heerlijke snert (erwtensoep) verspreidt zich over het terrein. Overal hangen lampjes. Sommige groepjes vertrekken al, andere groepjes blijven nog even lekker bij het kampvuur staan.

Wat is een Snerttocht?
In het kader van de gezondheidsrace van Laarbeek heeft de scouting van Aarle-Rixtel een Snerttocht georganiseerd. "De Snerttocht bestaat al heel erg lang. Alleen is het dit jaar, vanwege de gezondheidsrace, voor heel Laarbeek", vertelt Frank Koenders. Ieder jaar heeft de scouting de Snerttocht. "Bij de scouting kent iedereen het begrip. Wij nodigen altijd ook andere scoutinggroepen uit, deze lopen onze tocht", vertelt Frank. "Dit jaar mogen alle mensen uit Laarbeek meelopen. Normaal gesproken mogen alleen de andere scoutinggroepen de tocht lopen. Maar in verband met de gezondheidsrace mag iedereen meelopen." Mensen kunnen een tocht van vijf of tien kilometer lopen. Als alle groepen terugkomen van de tocht, heeft iedereen honger. Ze gaan een lekker kopje warme snert halen. De soep wordt door de scouting zelf gemaakt! "Of je nou snert lust of niet, het is erg leuk om de tocht mee te lopen", aldus Frank. Er hangt een echte wintersfeer. Niet alleen op het terrein maar ook tijdens de tocht voel je overal de sfeer. De scouting had gehoopt op een mooi dik pak sneeuw. Dit is er jammer genoeg niet gekomen. "De sneeuw hoort eigenlijk bij een snerttocht", vindt de scouting.

De tocht
De tocht komt langs de hoogtepunten van Aarle-Rixtel. Zo komt de tocht langs bijvoorbeeld kasteel Croy en het Hagelkruis. Het eerste deel van de tocht lopen alle groepen samen. Daarna splitsen de vijf en tien kilometer van elkaar. De tien kilometer loopt door het buitengebied van Aarle-Rixtel. De vijf kilometer loopt meer door het dorp heen. "Bij het houten informatie-huisje staan de scouts met een vuurkorf", laat Frank weten. "Sommige mensen lopen in groepen met elkaar, andere lopen alleen met hun gezin. Onderweg zingen mensen liedjes en leren ze elkaar beter kennen. Dit is het leuke van een snerttocht." De beloning is een bakje snert aan het eind van de tocht, maar om dit doel te bereiken moet iedereen natuurlijk eerst de tocht uitlopen.