De toekomstige bewoners van het Laarhuys met Rob Streeder, penningmeester van Stichting het Laarhuys
De toekomstige bewoners van het Laarhuys met Rob Streeder, penningmeester van Stichting het Laarhuys Foto: Martin Prick

Commanderijcollege haalt €1.500,00 op met 24-uursmarathon

Redacteur: Martin Prick
Fotograaf: Martin Prick

Beek en Donk- Het Commanderijcollege in Laarbeek hield op de donkere dagen voor kerst een 24-uursactie om geld in te zamelen voor Stichting 'Het Laarhuys' in Lieshout. Dit in 11 maart van 2017 te openen huis voor onder andere meervoudig gehandicapten kan natuurlijk altijd geld gebruiken, want extra speelmaterialen voor deze mensen zijn in prijs een veelvoud van wat er normaal voor betaald moet worden.

Voorbereiding
Om vier uur op de donderdagmiddag is het niet meer zo druk in het Commanderijcollege Laarbeek. Van de docenten zijn er dertien achtergebleven. Er zijn ook nog 50 leerlingen op school. Samen beginnen zij aan een 24 uurs lessencyclus, waarmee ze geld inzamelen voor het goede doel. De meeste leerlingen zitten in leerjaar vier, maar enkelen uit de derde klas wilden ook meedoen. Zij zijn te vinden in de keuken, want er moet natuurlijk gegeten worden. Thijs van Hal uit Gemert zit in de derde klas. Met zijn 'overnachting' verdient hij 15 euro voor het goede doel. Omdat voor lasagne uien nodig zijn, ontstaat er een leermoment voor Thijs, want hij krijgt de taak uien te pellen en te snipperen. Wat onhandig staat hij samen met een groep van 5 leerlingen en een docent rondom een fornuis om de noodzakelijke handelingen te verrichten. Docent Koen legt uit hoe er moet worden gesneden en in welke volgorde alles moet worden voorbereid.

Nacht
Na het eten worden de lessen hervat en hebben de leerlingen de meest uiteenlopende interessante bijeenkomsten. Zo staat er een Spaanse bingo gepland en is er een gymles om 3 uur in de nacht. Om het een beetje anders dan anders te maken vertelt Thijs, dat het spel trefbal wordt gespeeld in het donker. "Omdat je natuurlijk wel moet weten waar iedereen loopt, kregen we een glow-in-the-dark-bandje om. Op de kast stonden drie kegels, die we om konden gooien voor extra punten. Ook hier zorgde een bandje voor de zichtbaarheid." Uit het enthousiaste vertellen blijkt, dat dit voor Thijs het hoogtepunt was van de lessenserie. De anders dan normale lessen zijn ontstaan uit de passie of de interesse van de diverse docenten, aldus Martine Santegoeds, kartrekker van de actie.

Hoop
Als in de morgen alle andere leerlingen weer op school komen, zijn er voor iedereen workshops. In de aula van de school wordt dansles gegeven. In de keuken worden loempia's gebakken en in het natuurkundelokaal ruikt het naar geroosterde marshmallows. Ondertussen loopt de aftellende klok door tot 10.30 uur, het tijdstip waarop het eindbedrag zal worden bekendgemaakt. In de aula zijn dan een aantal toekomstige bewoners van het Laarhuys aangekomen samen met hun begeleiders. De voorzitter van de Stichting Laarhuys, Jolanda Verbakel, is erg blij met de cheque van 1500 euro, die zij voor haar 'Huys' in ontvangst mag nemen. "Er wordt een duidelijk aparte bestemming aan het geld gegeven", vertelt Jolanda, "het geld gaat niet zomaar bij de grote hoop!"

Maar liefst €1.500,00 is er opgehaald voor Stichting het Laarhuys