Afbeelding
Foto: Daphne van Leuken

Ingeborg Westerbeek neemt afscheid van basisonderwijs

'Heb vertrouwen in elkaar en durf professioneel ongehoorzaam te zijn'

Redacteur: Marie-Christine van Lieshout
Fotograaf: Daphne van Leuken

Beek en Donk - In januari gaat Ingeborg Westerbeek haar functie als directeur van Eenbesschool Vijfblad in Geldrop neerleggen. De voormalig tweescholendirecteur van basisscholen de Heindert en Brukelum in Aarle-Rixtel bereikt de pensioengerechtigde leeftijd. Bruisend van energie staat ze de MooiLaarbeekKrant te woord.

Gedreven
Ingeborg staat middenin haar onderwijscarrière. "Ik had helemaal niet nagedacht over mijn pensioen", lacht ze. "Je bent de leeftijd die je hebt. Je moet een keer stoppen." Toch moest ze wel aan het idee wennen. Ingeborg begon als adjunct-directeur en intern begeleider op basisschool de Vorsenpoel in Boxtel. "Onderwijsvernieuwingen doorvoeren en geen eindverantwoordelijkheid", grapt ze. "Een mooie tijd, maar directeur zijn is een nog mooiere baan." Vanaf 2003 leidt ze in Aarle-Rixtel twee scholen. Breed lachend vertelt ze over de keer dat ze tijdens een circusvoorstelling gekust werd door twee zeeleeuwen. "Daar kwamen ze aangeblubberd", grinnikt ze. "Ik, als directeur, moest dat doen." De Heindert is nu gevestigd in een prachtig nieuw pand. "De plannen heb ik gezien, maar vóór de realisatie vertrok ik naar basisschool Vijfblad", vertelt Ingeborg. " Bijzonder was de eerste rondleiding in de nieuwe Heindert. Ik kende de tekeningen en zag meteen waar andere keuzes gemaakt waren." Eigenlijk wil Ingeborg niet terugblikken. Onderwijs is in beweging. "Hopelijk heb ik mijn steentje bijgedragen", zegt de energieke dame.

Vertrouwen
Onderwijs deint mee op ontwikkelingen die spelen in de maatschappij. Nieuwe generaties maken bijvoorbeeld andere keuzes dan voorgaande. Het valt Ingeborg op dat de nieuwe generatie kiest voor kwaliteit van leven. Minder werken, taken verdelen tussen man en vrouw. Mensen zijn flexibeler. Ze maakt zich wel zorgen over de angstcultuur die heerst in het onderwijs. Ingeborg herkent veel in de toespraak van Jan Terlouw in 'De wereld draait door', waarin hij zijn zorg uitspreekt over het gebrek aan vertrouwen in de huidige maatschappij. 'Het touwtje uit de brievenbus'. Vertrouwen is in het onderwijs ook belangrijk. Mensen hebben over het algemeen goede bedoelingen. Heb vertrouwen in ouders, leerkrachten en directeuren. Regelgeving dwingt mensen in een keurslijf. Ingeborg geeft aan dat je professioneel best weleens ongehoorzaam mag zijn. Maak gerust eigen keuzes en wijk af van regels. Zorg wel voor verantwoording en onderbouwing. Neem je professionele vrijheid. Vanaf januari zal Ingeborg de vrijheid krijgen om haar leven in te vullen. "De eerste zes weken zullen wel lukken. Dat was ik al gewend", lacht Ingeborg terwijl haar echtgenoot plagerig zegt dat hij ook nieuwsgierig is naar haar invulling. De MooiLaarbeekKrant twijfelt er niet aan dat er voldoende zinvolle taken op Ingeborg's pad zullen komen.