Gezamenlijke collecte Aarle-Rixtel
Gezamenlijke collecte Aarle-Rixtel Foto: Johan Maas

Ook in Aarle-Rixtel een gezamenlijke collecte

Redacteur: Lisa van Gerven
Fotograaf: Johan Maas

Aarle-Rixtel – Naast Beek en Donk en Mariahout is er ook in Aarle-Rixtel een stichting opgericht voor een Gezamenlijke Collecte Week. Voorzitter Guy L'Hoest legt uit hoe deze week in zijn werk gaat en waarom de stichting is opgericht. "Er is een tekort aan collectanten en de inwoners vinden al die aparte collectes belastend."

Guy neemt het onderwerp serieus. Hij heeft zelfs een kleine collectebus bij zich, met het logo van de Stichting Gezamenlijke Collecte Week Aarle-Rixtel erop. Volgens hem is het hard nodig dat er een Gezamenlijke Collecte Week komt. "Daardoor heb je genoeg collectanten, worden de routes voor de collectanten kleiner, bereik je het hele dorp en komt er maar twee keer per jaar iemand aan je deur met een collectebus."

17 landelijke goede doelen
"Het initiatief komt van het dorpsplatform in Aarle-Rixtel. Zij hebben gepolst bij de inwoners en bij 19 landelijke goede doelen of er belangstelling is voor een gezamenlijke collecte. Uiteindelijk doen er 17 goede doelen, met een CBF-Keurmerk, mee aan gezamenlijke actie." Guy legt uit dat in principe elk goed doel mee mag doen, maar dat er wel voorwaarden aan verbonden zijn. "Ze moeten collectanten aanleveren en ze mogen geen andere acties hebben door het jaar heen." Vandaar dat er alleen landelijke, en geen lokale goede doelen meedoen met de Collecte Week.

Hoe gaat de collecte in zijn werk?
"Van 17 tot 22 april is de Gezamenlijke Collecte Week, tegelijk met Beek en Donk. Eerst worden de enveloppen met brieven rondgebracht. Op de brieven staan alle 17 goede doelen. De mensen kunnen dan zelf invullen hoeveel geld ze per goed doel willen geven. Een week later worden de enveloppen weer opgehaald. 22 april dan wordt het geld opgeteld, verrekend en gestort naar de fondsen."

De collectanten lopen straks dus met enveloppen met veel geld erin over straat, maar op de vraag of er een mogelijkheid is om het geld over te maken, antwoord Guy dat dat nog wordt besproken. Hij kan wel laten weten dat er zorgvuldig wordt omgegaan met het geld. "De enveloppen worden bij een centraal punt ingeleverd en in de kluis bewaard. Als al het geld binnen is, wordt het onder toeziend oog van bestuursleden en collectanten geteld. Daarna wordt het verdeeld volgens de ingevulde brieven van de inwoners. Als er niks is ingevuld, wordt het geleidelijk onder de fondsen verdeeld aan de hand van een verrekeningsmodel."

Gaat u zelf ook mee langs de deuren om te collecteren?
"Ja, ja! Ik deed het eerst ook, alleen doe ik nu als voorzitter wat extra. De gedachte achter collecteren vind ik mooi, want je doe het namelijk niet voor jezelf. Je offert een paar uur in het jaar op voor je medemens."