Afbeelding
Foto: Martin Prick

Stichting Duurzaam Laarbeek wil burgers vooral enthousiasmeren

"Wij luiden de noodklok!"

Redacteur: Mariëlle de Beer
Fotograaf: Martin Prick

Beek en Donk – Ton Sonneveldt, Wim Hijnen en Rianne Schwillens zijn het met elkaar eens: alles moet uit de kast om inwoners van Laarbeek niet alleen bewust te maken van hun bijdrage aan een duurzame(re) leefomgeving maar vooral enthousiast te krijgen hieraan ook daadwerkelijk een bijdrage te leveren. Hoe? Dat leggen ze gedrieën vol passie uit.

Hoe het begon
Ton vertelt: "In maart van dit jaar zijn we met een aantal fanatieke mensen voor het eerst bij elkaar gaan zitten. De gemeente Laarbeek maakte bekend dat zij een bedrag van €1.000.000,- beschikbaar stelt in het kader van duurzaamheid en dit sprak ons direct aan. Als je net als ik een aantal malen door een ontwikkelingsland hebt mogen reizen waar je ziet en ervaart dat mensen met heel weinig heel vreedzaam leven, dan weet je niet wat je ziet als je terugkomt in Nederland. Dan besef je pas echt 'dit kan zoveel anders, zoveel bewuster en zoveel minder'."

Afgelopen september werd de stichting Duurzaam Laarbeek officieel opgericht. Wim: "De rol van de stichting is het ondersteunen van de gemeente. We toetsen zaken en bereiden plannen voor maar zijn eigenlijk vooral 'aanjager'!" Rianne is samen met Joan van Wetten projectleider Duurzaamheid bij de gemeente Laarbeek. Ze beaamt het nut van de stichting: "We zijn ontzettend blij met deze samenwerking. Er komen veel ideeën binnen en de stichting speelt hierin een grote rol om plannen ook daadwerkelijk uitgevoerd te krijgen."

Stichting Duurzaam Laarbeek presenteerde zich voor het eerst tijdens de succesvolle eerste duurzaamheidsmarkt bij Kasteel Croy in juli van dit jaar. Middels een enquête die daar werd gehouden bleken veel Laarbekenaren wel degelijk na te (willen) denken over manieren waarop duurzaamheid kan worden betracht.

Nieuws te melden!
Inmiddels, drie maanden na de officiële oprichting van de stichting, heeft men niet stilgezeten. Wim en Ton vertellen enthousiast: "We zijn momenteel druk bezig met de uitvoering van een aantal concrete ideeën en dit delen we graag!"

Big Power
Big Power is de ludieke naam voor een zonnepanelenproject op het dak van een varkensstal in Mariahout. Ton legt uit: "Samen met Marcel Berkvens is het idee ontstaan om investeren in zonnepanelen ook mogelijk te maken voor inwoners die zelf geen geschikt dak hebben. Men koopt dan als het ware een stukje groen rendement in op een andere locatie." Het project is voor een groot deel afhankelijk van subsidies en voordat het daadwerkelijk van start kan, moeten er nog diverse zaken grondig worden onderzocht. Wim vult aan: "Dan hebben we het vooral over de expertise op het gebied van (voor)financieren. Dit is een vak apart en daarvoor is een deskundige ingehuurd. Het moet allemaal tot in detail kloppen." In het voorjaar van 2017 verwacht de stichting alles rond te hebben en zal het plan worden voorgelegd aan B & W.

Bewustwording begint (bij) klein
"We zijn met een scholenproject begonnen", vertelt Rianne enthousiast. "Samen met René van Heugten hebben we het afgelopen jaar een bijeenkomst gehouden voor alle basisscholen in Laarbeek. Hieruit is gebleken dat alle scholen graag hun bijdrage willen leveren op het gebied van bewustwording richting duurzaamheid. Op de ene school is het al meer een speerpunt dan op de andere maar gebleken is dat alle scholen enthousiast zijn. De jeugd is een belangrijke doelgroep en door het basisonderwijs te betrekken, bereik je niet alleen kinderen maar ook hun ouders en andere aanverwanten."

De wijze waarop een basisschool invulling gaat geven aan dit project kan verschillen. "Dit kan door middel van diverse vormen van educatie zijn maar denk bijvoorbeeld ook aan speeltoestellen die energie opwekken of een uitstapje naar een plek waar het bewust bijdragen aan een duurzaam Laarbeek al in praktijk wordt gebracht", vertelt Rianne. De stichting streeft ernaar dat scholen in het schooljaar 2017/2018 kunnen kiezen wat hen het beste past. "In dit verband hebben we inmiddels een leuke samenwerking opgestart met studenten van de PABO Fontys Eindhoven", vertelt Wim. "Zij gaan ons helpen kinderen meer bewust te maken van het ruime begrip duurzaamheid." Ook jongerencentrum CENDRA uit Aarle-Rixtel heeft zich inmiddels vrijwillig gemeld. Zij willen meedenken over hoe zij via hun contacten met de jeugd een bijdrage kunnen leveren.

Buurkracht
"Dit is een initiatief van energieleverancier Enexis, waarbij buurtbewoners besparingsideeën met elkaar delen en gezamenlijk in praktijk brengen", vertelt Ton. "Buurkracht is een fantastische manier om de krachten in een buurt te bundelen en gezamenlijk energie te besparen!" Wim: "In februari en maart gaan we alle buurtverenigingen langs om hen te informeren maar hopelijk ook te enthousiasmeren. Buurkracht blijkt in veel gemeenten in Nederland – vanwege het wedstrijdelement – enorm aan te slaan."

Heb jij goede ideeën? Kom naar de Dragon's Den!
"Nog voor de zomer van 2017 gaan we een zogenaamde 'Dragon's Den' houden", vertelt Rianne tot slot. "Bedrijven, scholieren, burgers, iedereen in Laarbeek met goede ideeën nodigen we uit deze te komen presenteren tijdens deze pitchbijeenkomst! Zodra de datum bekend is, zullen we in de lokale media uitgebreid stilstaan bij dit evenement. Tot die tijd roepen we iedereen met goede ideeën op zich uiteraard te (blijven) melden bij de gemeente of via de stichting want wij zijn gezamenlijk inmiddels aardig op dreef!"