Afbeelding
Foto: Martin Prick

Henk Spijkers

"Kom maar in de middag, dan ben ik zeker thuis", zegt Henk bij het maken van een afspraak. Eigenlijk zou hij 'natuurlijk afvloeien' na vijfentwintig jaar conciërge geweest te zijn op het 'Strabrecht college' in Geldrop. Maar actieve Henk had nog geen behoefte aan pensioen. Met zijn donkere stemgeluid vertelt hij over zijn actieve bestaan.

Geen conciërge meer op het Strabrecht? Wel een andere invulling gevonden?
"Op 5 december zou ik met pensioen gaan. Ik had er de leeftijd voor, ik ben 65. Maar in mijn omgeving wist men wel dat ik eigenlijk wilde blijven werken. Op kindcentrum 'De Vlinder', een Eenbesbasisschool in Geldrop, konden ze een conciërge gebruiken. Vanaf het begin van het schooljaar heb beide banen afgewisseld. Uitwerken en inwerken. Vanaf 5 december werk ik enkel halve dagen op 'De Vlinder'. Op woensdag ben ik vrij, dan heb ik opadag."

Je krijgt de pen van Dinie Kweens. Een goede bekende?
"Eigenlijk ken ik haar man beter. In mijn vrije tijd wandel ik graag en speel ik toneel. De familie Kweens ben ik tijdens die activiteiten wel eens tegengekomen."

Wandelen? Loop je de Nijmeegse Vierdaagse?
"Inderdaad, de Vierdaagse van Nijmegen. Wandelen kan iedereen. Je moet vooral doorzetten en vooraf voldoende trainen. Daar gaat wel tijd in zitten. Zestien keer ben ik de Vierdaagse gestart en veertien keer heb ik hem uitgelopen. De laatste keer, het was ook nog de honderdste Vierdaagse, liep ik van beide voeten mijn kleine teennagels eraf. Mijn voeten pasten niet meer in mijn wandelschoenen. Ik ben toch gestart, op teenslippers. Helaas liep ik sneller dan mijn slippers en heb ik de wandeling moeten staken."

Naast het wandelen speel je toneel?
"Ruim vijfentwintig jaar geleden richtte mijn vrouw Ine samen met vrienden toneelvereniging 'De Vriendenkring' op. Ik voetbalde toen bij de veteranen en kreeg problemen met mijn rug. Mari Klomp was regisseur en vroeg me of ik bij toneel kwam. We hebben ongeveer honderd leden, sinds kort een jeugdafdeling en oefenen in 'Het Dorpshuis'. De negen uitvoeringen van onze kluchten zijn meestal uitverkocht. Mensen komen echt om een avondje te lachen. Het is fijn dat we gebruik mogen maken van de zaal en een podium met groot speelvlak. We moesten in het begin wel wennen aan de prachtige tribune. Opeens zat het publiek hoger en daar moet je met het spelen rekening mee houden."

Welke rollen speel je het liefst?
"Als ik een grote rol heb, kan ik makkelijker leren en kan ik me er beter toe zetten. Ik ben ook eerder een aangever dan een afmaker. Zoals René van Voren bij Piet Bambergen en Frans van Dusschoten bij André van Duin. De timing is erg belangrijk. Net op het juiste moment pauzes laten vallen. Het is geweldig als de zaal dan buldert van het lachen."

In maart zal Henk weer op de planken staan. De Pen geeft hij door aan Beppie van der Zanden uit Mariahout. Over twee weken zal haar verhaal in De MooiLaarbeekKrant verschijnen.