Waterpoort van de Peel

Afgelopen week fiets ik op mijn stalen ros weer eens langs onze Laarbeekse kanalen. Niet zonder reden. Ik ben op zoek naar de Waterpoort van de Peel want wil weleens weten hoe die poort er nu eigenlijk uitziet. De gemeente heeft het als bijnaam gekozen, in marketingtermen wordt dit external branding genoemd, maar ze doet er niet veel mee. Ook het juryrapport van de Entente Florale (de groenwedstrijd) zegt dat Laarbeek zich meer mag profileren als 'Waterpoort van de Peel'. Maar er moet nu toch ook al iets meer zijn, met de nadruk op meer. Wim Daniels wist het al snel: "De Mariahoutse Torrevenroute bijvoorbeeld loopt langs vennen, poelen en sloten en doet de slogan van de gemeente Laarbeek 'Waterpoort van de Peel' alle eer aan." Ik weet ook niet waar ik naar moet zoeken: een poort in een muur die het kanaal toegang biedt tot de stad, luisterend naar de naam Peel? Logischer is een poort te zoeken in een scheepswand, de zogenaamde geschutspoort. Of de oude fabriekspoort bij van Thiel, de poort van Croy of misschien de poort van kasteel Eyckenlust.

Aan het uiteinde van Lieshout ben ik maar eens begonnen bij het Wilhelminakanaal bij Sluis V. Het fietspad volgend tot de splitsing bij de Zuid-Willemsvaart ga ik eerst rechtsaf naar Aarle-Rixtel tot de grens met Helmond om aan de andere kant van het kanaal in tegengestelde richting tot aan Keldonk te zoeken. De beruchte Waterpoort heb ik niet gevonden. Ondertussen ben ik een bruine poort gepasseerd, de Poort van huize Ribbius vroeger behorende tot de abdij van Binderen, een stalen en een houten poort, en het projectgebied van de Blauwe Poort van Laarbeek aan de noordoostzijde van Beek en Donk. Aan de westzijde grenzend aan de Boerdonkse Aa, aan de zuidzijde aan de N279, aan de oostzijde aan de Snelle Loop en aan de noordzijde aan het punt waar de Aa en de Snelle Loop samenkomen. Water, water en nog eens water. Zou dat het zijn?

Even later fiets ik door het dorp en uiteindelijk heb ik het gevonden. De Waterpoort, een appartementencomplex met een poortconstructie en een opgedroogde plas water ervoor. Door sommige mensen ook wel de hemelpoort genoemd, zo mooi en vredig. Behalve voor de wethouder die aan de hemelpoort staat. Petrus vraagt belangstellend hoe z'n leven op aarde is geweest. "Nou, ja", zegt de wethouder, "m'n leven was op zich wel goed, maar wel een beetje kort; maar 50 jaar." "Maar 50 jaar?" vraagt Petrus. "Als ik je gedeclareerde uren bij elkaar optel moet je minstens 108 zijn."

Dus, wat is de Waterpoort van de Peel? Een mooie vraag voor Kwizut, en deze vraag mag vooraf gerust uitlekken.