Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Kwizut 2016: Pokémon Go, mannequin challenge én Citotoets

Redacteur: Nikki Barten
Fotograaf: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Beek en Donk – Met duizenden mensen tegelijk je één avond lang op eenzelfde quiz storten. Jaarlijks gebeurt het in Beek en Donk op 29 december. Wie het dorp bezoekt, ziet zoekende mensen, ludieke stunten en veel huizen waar het licht niet brandt. Dit jaar ontfermden zich 3100 mensen over de ludieke quiz, die ook dit jaar weer vol zat met moeilijke en creatieve theoretische en praktische vragen.

In heel Beek en Donk – en zelfs ook op plekken buiten dit dorp – waren 'crisiscentra' ingericht. De meeste van de 118 teams bereidden zich goed voor. Al ruim voor de start van de quiz worden er groepsapps en mailings aangemaakt. Zo wordt er geregeld dat er goed internet is, iedereen hulpmiddelen en laptops meeneemt en dat de verdeling qua vervoer en opdrachten goed is. De teams variëren van ongeveer 20 tot 40 personen.

Wat volgt is een zenuwslopende avond. Klokslag 18.30 uur start de quiz. Elk team stuurt twee personen naar Sporthal D'n Ekker. Door middel van het doorprikken van ballonnen en vragen beantwoorden, krijgen de teams hun kist – met daarin de quiz – mee. Binnen een kwartier is de zaal leeg. Elk team afzonderlijk haastend naar huis om als eerste de quiz onder de kopieermachine te gooien. En dan: aan de slag!

Mannequin challenge en 'Kwizut 2016'
Ieder jaar omvat Kwizut weer bijzondere opdrachten. 'Hoe komen ze hier nou toch weer bij?', is een veelgehoorde reactie. Zo ook dit jaar weer. Een opvallende opdracht was de mannequin challenge. Dit betekent dat je een filmpje moet maken waarop je mensen ziet die allemaal stilstaan in een pose, net of ze net iets aan het doen zijn. Het thema? Disney. Dit resulteert in de meest hilarische, geweldige filmpjes. Op slechts enkele teams na, levert iedereen de challenge in. Maar ook de 'Kwizut 2016' opdracht was opmerkelijk. Wat moest je doen? Met mensen het woord 'Kwizut 2016' maken, met elke letter in een unieke kleur. Het moest gefilmd worden. Bij aanvang van het filmpje moest iedereen staan, om vervolgens zo snel mogelijk te gaan liggen. Slechts 16 seconden mocht het filmpje duren.

Pokémon, bordspel en muziek maken
Een jaarlijks terugkomend onderdeel is D'n Hort Op. Een categorie waarbij je buiten je 'crisiscentrum' moet komen om een opdracht te kunnen voltooien. Ieder jaar steekt de opdracht weer heel anders in elkaar. Het populaire Pokémon Go-spel, was dit jaar aan de beurt. Via verschillende 'gyms' moest je 'Pokéballen' verzamelen. Door Beek en Donk heen stonden levende Pokémon-figuren die de ballen overhandigden. De eerste tien die binnen waren, kregen extra punten. Vooral voor de jeugd onder ons een razend leuke opdracht. 'Oh, ik heb alle gyms al. Ik speel dit kei veel'. Appeltje eitje, nietwaar?

Kwizut bracht op 29 december ook een eigen bordspel uit. Een heel groot 'ganzenbord' bekleedde de tafel. Met allerlei moeilijke opdrachten moest het spel gespeeld worden om vervolgens tot een heleboel goede antwoorden te komen. Een pittige opdracht!

Theorie
En dan blijven er nog héél veel theoretische opdrachten over. Van de 'Schijf van Vijf' met vragen over etenswaren tot 'Abacus', waarbij letterlijk de hersenen gekraakt werden met onder meer moeilijke wiskundige rekensommen. Tot 23.30 uur hadden alle teams de tijd om de quiz tot een goed einde te brengen en het geheel in de kist in te leveren bij Café Dave van de Burgt.

KwizutTV
Nieuw dit jaar was KwizutTV. De organisatie ging een intensieve samenwerking aan met de lokale omroep. Zo kon de avond live gevolgd worden. Ook kwamen er vragen via KwizutTV voorbij. De uitzendingen hiervan zijn per aflevering terug te bekijken op de site van Omroep Kontakt of op hun Facebook-pagina.

Tevreden
Al met al was het weer een succesvolle avond voor Beek en Donk. De organisatie is zeer tevreden over de quiz. Voorzitter Geert Heesakkers vertelt: "We krijgen veel positieve reacties terug. Dat is erg leuk. Natuurlijk zijn er altijd verbeterpunten, maar dat blijft. Zo hebben we besloten dat volgend jaar de buitenopdrachten alleen nog maar op de fiets mogen gebeuren. Dit in verband met veiligheid. Wij zijn heel blij met hoe het allemaal gelopen is dit jaar en gaan nu vol aan de slag met het nakijken van de boeken."

Geert vond het erg leuk om gedurende de avond verschillende teams te bezoeken en te ervaren hoe iedereen met de quiz bezig was. "Ik stond net bij een 'Pokémon Go-trainer' toen een team voor de allerlaatste bal aan kwam. Zij waren als een van de snelste binnen en mochten daarom een sms'je sturen voor extra punten. De deelnemer deed dat meteen, waarop mijn telefoon afging. Hij keek me aan: 'Huh, heb ik jou nou gesmst?' Heel toevallig kreeg ik die berichtjes binnen en stond ik ernaast. Een soortgelijk iets gebeurde toen ik bij het team van 'Nummerke 3' op bezoek kwam samen met de burgemeester. Een paar leden waren daar 'KwizutTV' aan het kijken voor vragen die daarop zouden verschijnen. Toen daarop de burgemeester in beeld kwam, maar die ook in de kamer stond, waren ze het spoor bijster, haha."

Feestavond
Nog een ruime week wachten en dan staat de feestavond op de agenda. De band 'Hot Town' verzorgt dit jaar het gigantische feest, waarop tevens duidelijk wordt welk team Kwizut 2016 wint. Vorig jaar was het een van oorspong Aarlese groep die met de winst aan de haal ging. Brengen zij de beker terug naar een 'echt Beek en Donks team'? Op zaterdagavond 14 januari weten we het!

Bekijk alle foto's van Kwizut op www.mooilaarbeek.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding