Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Gemeente Laarbeek proost op het nieuwe jaar

Redacteur: Nikki Barten
Fotograaf: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Beek en Donk - In het gemeentehuis van Laarbeek proostte het college van burgemeester en wethouders maandagavond op het nieuwe jaar. Veel politici, publieke figuren, ondernemers en bestuursleden van verenigingen en organisaties kwamen op de avond af.

Burgemeester Frank van der Meijden sprak de aanwezigen middels een nieuwjaarstoespraak toe. Nadat hij eenieder het allerbeste voor 2017 wenste vertelde hij over 'zijn' Laarbeek. In 2017 bestaat Laarbeek 20 jaar. "Bestuurlijk jong en groen. Wel zo groen, dat het ons zelfs een groentitel heeft opgeleverd. Daar kunnen we trots op zijn, maar er is nog veel meer: prima voorzieningen, geweldige sociaal-maatschappelijke structuren met veel dynamiek in onze kernen, prachtige kernen met veel historisch besef en monumentale waarden alles tegen relatief lage lasten voor allen. Kortom; veel om fier op te zijn waarvoor u allen als bestuurder, ondernemer, vrijwilliger of gewoon inwoner permanent een bijdrage aan levert."

Van der Meijden vertelt ook over zijn rol als burgervader: "Tijdens mijn installatierede heb ik me uitgesproken over mijn rol en inzet. Ik hecht eraan dat in dit verband te bestendigen. Als burgemeester van Laarbeek wil ik me graag inzetten voor een blijvend vitale gemeente die zich richt op de eigen kracht van de kernen en behoud van eigen identiteit. Vertrouwen in de kracht van bovenlokale samenwerking waarin bestuurlijk de juiste keuzes worden gemaakt om zelf te blijven doen wat kan en samen op te pakken wat beter is of qua schaalgrootte noodzakelijk. Vertrouwen bovenal in de verbinding tussen de lokale democratie en dat wat onze achterban raakt en beleeft. Deze opdracht leg ik mezelf op…. Echter lukt dit nooit alleen. Hiervoor heb ik allen nodig; juist nu, juist in antwoord op de vraag of wij de maatschappelijke opgaves en uitdagingen de komende decennia samen kunnen blijven invullen. Concreet zal ik met plannen komen om de kloof politiek-burger te verkleinen; Ik ben ervan overtuigd dat dit ons samen gaat lukken!"

Ook staan er politiek-bestuurlijke uitdagingen komend jaar op stapel. Bereikbaarheid is daarin bijvoorbeeld een belangrijk thema volgens Van der Meijden. Daarnaast is het binnenhalen van de Europese Groentitel EF ook een streven voor de burgervader. "Een titel waar Laarbeek nog beter op de kaart zal komen en waar wij allen de vruchten van kunnen gaan plukken." Ook het akkoord met het Commanderij College over verdere uitbreiding komt ter sprake, als ook de huisvesting van statushouders en de ontwikkelingen binnen het complexe sociale domein. Van der Meijden spreekt ook zijn waardering uit naar de 19 raadsleden, die hij ziet als ruggengraat van de democratie: "Er wordt erg veel van hen gevraagd waarbij waardering voor hun inzet zelden aan de orde is en dat is niet terecht. Ze hebben te maken met het vormgeven en toezicht houden op het sociale domein, met regionale samenwerking, met stapels dossiers en tegelijkertijd de wens om maatschappelijke aansluiting te behouden. Het is voor onze raadsleden bepaald niet eenvoudig om rollen en dossiers te combineren. Dat betekent dat er meer waardering en erkenning voor het openbaar bestuur moet zijn en tevens meer aandacht voor professionalisering van bestuurders en volksvertegenwoordigers."

Cheques
Na de nieuwjaarstoespraak van de burgervader werden er nog vier cheques ter waarde van €250,00 uitgereikt. De gemeente besloot een paar jaar geleden om geen kerstkaarten meer te sturen, maar dat geld aan een goed doel te overhandigen. Alle tienerverenigingen van Laarbeek mochten een cheque in ontvangst nemen, waarna de avond informeer met een borrel en een hapje afgesloten werd.

Bekijk alle foto's van de receptie op www.mooilaarbeek.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding