Julianastraat

Je zou verwachten dat de Julianastraat in de buurt van de Oranjelaan zou liggen, waar meerdere straten naar leden van het Koninlijk Huis zijn genoemd. De Julianastraat ligt echter op de Donk. Er staan slechts twee huizen. Voorheen leidde de straat naar het fabriekcomplex van het inmiddels verdwenen bedrijf Thibodraad. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd op last van de bezetter de naam gewijzigd in Kastanjelaan. Na de bevrijding werd de oude situatie weer snel hersteld.

Juliana Louise Emma Marie Wilhelmina van Oranje-Nassau (Den Haag, 30 april 1909 – Baarn, 20 maart 2004) was koningin der Nederlanden van 4 september 1948 tot en met 30 april 1980. Juliana was getrouwd met prins Bernhard van Lippe-Biesterfeld (1911-2004), met wie zij vier dochters kreeg .

Om de troonopvolging veilig te stellen moest er een echtgenoot voor Juliana gevonden worden, maar een ontmoeting met een aantal kandidaten, onder wie prins Karel van Zweden, liep op niets uit. Uiteindelijk liet prins Bernhard van Lippe-Biesterfeld zijn interesse blijken. Juliana ontmoette hem voor het eerst op 11 februari 1936 in Igls (Oostenrijk). Bernhard was daar naartoe gegaan om haar het hof te maken. Juliana hield van Bernhard en Wilhelmina gunde haar een huwelijk uit liefde. Gezien Juliana's relatief gevorderde leeftijd - zij was inmiddels 26 jaar - liet de situatie volgens Wilhelmina niet veel keus.

Zijn komst in Juliana's leven betekende in allerlei opzichten een keerpunt voor haar. Juliana oefende haar eerste politieke daden uit als prinses-regentes voor haar moeder, toen deze tijdelijk het Koninklijk Gezag had neergelegd (van 14 oktober 1947 tot 1 december 1947 en van 14 mei 1948 tot 30 augustus 1948). Nadat Juliana de troon van haar moeder had overgenomen, bleek zij een geheel andere stijl dan haar moeder te hebben.

Tijdens haar koningschap deden zich enkele crises voor, zoals de affaire in 1956 rond de gebedsgenezeres Greet Hofmans. De crisis zette het huwelijk van Juliana en Bernhard zwaar onder druk. De Commissie Beel bracht deze verwikkeling tot een goed einde. Greet Hofmans verdween voorgoed uit het paleis, het huwelijk hield stand en Juliana bleef koningin.

Prins Bernhard raakte in 1976 betrokken in een smeergeldaffaire (de Lockheed-affaire). De schade aan de monarchie werd afgewend door Bernhard zijn functie te ontnemen van inspecteur-generaal der Krijgsmacht en zijn zakelijke contacten met het bedrijfsleven te beëindigen.

Op 31 januari 1980, de verjaardag van haar dochter Beatrix, maakte zij bekend dat zij op 30 april 1980, haar 71ste verjaardag, afstand zou doen van de troon ten gunste van haar dochter Beatrix.

Juliana trok zich terug op paleis Soestdijk, waar ze altijd is blijven wonen. Zij overleed op 20 maart 2004.

Martin Philipsen
Heemkundekring De Lange Vonder


[i] Gegevens ontleend aan Wikipedia