Afbeelding
Foto:

We zijn op de goede weg!

De feestdagen aan het einde van een kalenderjaar zijn ideale momenten om terug te kijken naar het afgelopen jaar en het komende jaar. Politiek gezien is in Laarbeek in 2016 veel gebeurd. Er zijn veel grote dossiers aangepakt en een stap verder gebracht, zoals op het gebied van woningbouw. Denk bijvoorbeeld aan het nieuwbouwplan 'Nieuwenhof Noord 2014' in Lieshout. Het is al lang een wens van Algemeen Belang Laarbeek (ABL) om daar waar mogelijk in Aarle-Rixtel en Lieshout nieuwbouw mogelijk te maken. ABL heeft dit zelfs als initiatiefnemer via een motie in 2014 vorm gegeven. In Lieshout is men inmiddels gestart, de eerste vergunningen zijn uitgereikt en 2 zelfbouwers zijn inmiddels begonnen! Met betrekking tot Aarle-Rixtel is een locatiestudie gereed waarbij we als ABL vinger aan de pols blijven houden om de kansen te benutten die er zijn.

Op het gebied van de zorg heeft voornamelijk achter de schermen een rigoureuze omslag plaats gevonden. Per 1 januari is een nieuw samenwerkingsverband actief geworden waarbij Laarbeek, samen met de gemeentes Gemert-Bakel, Deurne, Someren en Asten de zorg dichter bij de zorgbehoevenden organiseert. Dit vinden wij een uitstekend uitgangspunt.

Een ander punt wat vaak op de agenda is teruggekeerd, heeft betrekking op de wegenproblematiek. In het najaar van 2016 zijn de eerste plannen gepresenteerd voor het aanpakken van de N279. Deze plannen zien er goed uit. Er zijn ongelijkvloerse kruisingen gepland en als verkeersstudies uitwijzen dat 2 x 1 rijbanen onvoldoende zijn, wordt dit door de provincie weer opgepakt en gezocht naar oplossingen. Ook het verbod op linksaf bij de Beekse brug geeft heel positieve effecten op doorstroming, geluid en uitstoot van auto's en vrachtwagens. Wel hebben we aandacht gevraagd voor de verslechtering op dezelfde punten voor andere inwoners van m.n. Beek en Donk. We willen dat deze effecten meegenomen worden bij de nog uit te voeren evaluatie.

Daarnaast is in december een overzicht gegeven over de plannen voor de N615. Dit jaar wordt gebruikt om de plannen verder concreet te maken zodat in 2018 met de daadwerkelijke uitvoering begonnen kan worden. Duidelijk is dat diverse knelpunten aangepakt gaan worden, zoals veilige oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers bij het Berkendijkje. Ook komt er een bushalte bij het Commanderijcollege en zal er geluidsarm asfalt toegepast gaan worden. Dit heeft een heel positief effect op de leefbaarheid van de aanwonenden. (minder geluidsoverlast)

Vanaf begin vorig jaar hebben wij nadrukkelijk aandacht gevraagd voor de huisvestingsproblematiek van het Commanderij College. Gelukkig is er inmiddels een oplossing overeengekomen met de gemeente en wordt er ook gesproken voor de lange termijn.

Financieel heeft de gemeente Laarbeek ook alles prima op de rit. Met het aannemen van de begroting in november 2016 is de meerjarenplanning sluitend gekregen. Dit is een eis van de provincie. Gebleken is dat Laarbeek nog steeds qua lasten tot een van de goedkoopste gemeentes gerekend kan worden! Dit is en blijft altijd een speerpunt. Daar waar mogelijk willen we zelfs kansen benutten om de lasten te verlagen, zoals nu ook met de afvalstoffenheffing is gebeurd.

Het nieuwe jaar biedt weer grote uitdagingen. Bijvoorbeeld bovengenoemde dossiers moeten verder opgepakt worden. Tevens komen er weer nieuwe uitdagingen op ons af. Wij kunnen daarvoor altijd Uw hulp gebruiken. Mocht U op- of aanmerkingen hebben, dan kunt u ons altijd benaderen, bijvoorbeeld via de website (www.abllaarbeek.nl) of tijdens onze achterbanvergaderingen. Deze worden onder andere via de Mooilaarbeekkrant aangekondigd.

Rest ons verder niets anders dan iedereen een heel goed en gezond 2017 toe te wensen!

Namens ABL,

Monika Slaets –Sonneveldt
Ron Verschuren
Jordy Brouwers

Afbeelding