Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

OBS Het Klokhuis eerste 'Gezonde school' van Laarbeek

Redacteur: Dieuwke Kommerij
Fotograaf: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Beek en Donk – Vanaf afgelopen maandag mag OBS Het Klokhuis zich, als eerste van Laarbeek, een 'Gezonde School' noemen. Wethouder Joan Briels overhandigde het bijbehorende vignet aan Sjanny Kusters, de trotse directeur van de school. Tijd voor een feestje met fruithap na!

"Een soort diploma"
De handen van de leerkrachten geven het stilte teken aan en opeens is iedereen stil in de aula. Alle leerlingen kijken gespannen toe. Directeur Sjanny Kusters vertelt dat er vanmiddag iets bijzonders gaat gebeuren en leerling James weet wat dat is: "De school krijgt vandaag een soort diploma." Hij heeft gelijk. Sjanny vertelt: "We zijn hier op school niet alleen bezig met gezond eten en bewegen. Een gezonde school werkt ook aan hoe we met elkaar omgaan." Voor die inzet wordt 'Het Klokhuis' nu beloond als gezonde school met het themacertificaat 'welbevinden en sociale veiligheid'.

Mediatoren
Wat daar bijvoorbeeld bij hoort, wordt duidelijk in een toneelstukje gemaakt door drie mediatoren. Geen grote mensen, maar leerlingen uit groep 7/8 die helpen bij het oplossen van conflicten tijdens pauzes. Ze zijn daarvoor goed getraind en hebben duidelijk herkenbare jasjes aan als ze in functie zijn. Jade, Juul en Jasper hebben een ruzie voorbereid. Hoe lost de mediator dat op? Dat gebeurt door te vragen naar de gevoelens die een ruzie oproept bij de ruziemakers. Er volgen gedegen tips, gegeven door mediator Jade, en als het conflict opgelost is, hoort er zelfs een felicitatie bij. Daar kan iedereen een voorbeeld aan nemen!

Eerste gezonde school
Wethouder Briels neemt daarna, samen met James, het officiële gedeelte op zich. Welke basisschool zou in Laarbeek nu de eerste gezonde school zijn? Welke school krijgt het diploma, de term die de wethouder graag overneemt van James. Briels somt vervolgens veel namen van Laarbeekse basisscholen op. Kinderen roepen luidkeels 'nee' totdat eindelijk 'Het Klokhuis' genoemd wordt! James leert hoe je met een 'sjieke' hand juffrouw Sjanny feliciteert. Na het applaus bedankt Sjanny haar team voor de inzet om dit vignet te bemachtigen. Dan is het tijd voor, u raadt het al, een gezonde, lekkere traktatie aangeboden door de gemeente en de GGD. Dat gaat er wel in!

Meer weten over de gezonde school? Kijk op: www.gezondeschool.nl

Afbeelding
Afbeelding