Via de grond!!!

'VIA DE GROND!!!' Vanaf de tribune kwamen duidelijke instructies voor de jonge schoolhandballers die in sporthal D'n Ekker streden om de hoofdprijs tijdens het schoolhandbaltoernooi. 'Ja, nu via de grond, dan heeft die keeper geen kans!' Maar helaas voor de fanatieke papa, de speler die in kansrijke schotpositie kwam had al zijn kracht al vergooid in een streep strak over de lat. Zowel de Mariahoutse jongemannen als de jongens uit Aarle-Rixtel wisten in de reguliere speeltijd geen goaltje te werpen, waardoor de finale zou worden beslist via billenknijpende strafworpen. Het verleden leerde dat dit lang kon gaan duren. In de vorige editie van dit toernooi, prima opgezet door handbalvereniging Bedo, waren er in de meidenfinale aan beide zijden wel 20 strafworpen nodig alvorens de bal beslissend tegen de touwen werd geslingerd. Nu al een epische herinnering, mede ook doordat beide teams toen van Mariahoutse grond kwamen, maar dat terzijde. Nu was het aan de jongens in het zwart en de jongens in het groen om via deze loterij uit te maken wie de prestigieuze handbalbeker mee naar hun school mocht gaan nemen.

Gedreven stonden beide goalies tot op de tanden bewapend in hun 7 meter te dansen om de afgevuurde ballen tegen te houden. Het was nagelbijtend spannend en de aanmoedigingen werd vanaf het speelveld en vanaf de tribunes weerkaatst door de wanden in de jonge oorschelpen van de schietende spelers. Welk jochie van 11, 12 jaar was hiertegen het beste bestand. Opperste focus, geen afleiding …. 'VIA DE GROND,' klonk het wederom diverse malen. Zouden ze het nu wel doen? Zouden ze de tips aannemen? Ondanks dat het natuurlijk allemaal om de fun was begonnen was het voor de basisscholieren nu wel ontzettend spannend geworden. Hoe zouden ze met die druk omgaan? Het was nu geen rekentoets of spreekbeurt, het ging om de eer van de school!

Die eer was aan de Brukelumse boys. Zij wisten de strafworpen eenmaal vaker tegen de touwen te jagen, ondanks dat doelman Boris er ontzettend dichtbij was. Treurnis troef, maar troost was in de buurt voor hem. Blijdschap en een sportief applaus van de winnaars, welke nu een etage hoger mogen gaan en het Brabantse schoolhandbaltoernooi mogen gaan betreden. Succes, en denk eraan he, zodra je in die scoringspositie komt: 'VIA DE GROND!!!!'

Mees Joost