Een grote zilverreiger, ook een nieuwkomer, sinds deze inmiddels al enkele tientallen jaren ook weer in Nederland broedt
Een grote zilverreiger, ook een nieuwkomer, sinds deze inmiddels al enkele tientallen jaren ook weer in Nederland broedt Foto: Leo van den Heuvel

Lezing Mari de Bijl over 'nieuwkomers in de natuur'

Laarbeek - Voor lezers van het Eindhovens Dagblad behoeft boswachter Mari de Bijl geen introductie. Mari is vanwege zijn columns over de natuur in Zuidoost-Brabant een regionale bekendheid geworden. Voor diegenen die hem in levende lijve eens willen ontmoeten, is er op donderdag 19 januari bij het IVN Laarbeek hiervoor de gelegenheid.

De lezing die hij gaat geven, gaat over de nieuwkomers in de Brabantse natuur. Dit zijn dan relatieve nieuwkomers, want deze dieren zijn in een nabijer of verder af gelegen tijd wel al in Brabant aanwezig geweest. De lezing gaat onder meer over een kunstburcht die de boswachters van Brabants Landschap hebben gemaakt voor weesdasjes. En over waarom zoveel moeite gedaan wordt om enkele weesdassen te redden. Hoe is het verder gegaan met de dasjes? Hebben ze zich intussen voortgeplant? Zijn er doodgereden? Verder gaat Mari de Bijl iets vertellen over een project met tamme varkens in een vergrast bosgebied. Hoe is dit ontstaan? Welke boer wilde dit en waarom? Hebben ze bereikt dat er meer ondergroei is gekomen in dit vergraste bos? Van de tamme varkens wordt de aandacht verlegd naar de wilde zwijnen. Dan vertelt Mari nog over een herintroductie van de boomkikker. Waarom was dit nodig? Hoe gebeurt dat? Worden er volwassen kikkers uitgezet of dril of kikkervisjes? Wat hebben de boswachters allemaal moeten doen om het gebied optimaal geschikt te laten zijn voor de boomkikker? Is het een succes? Misschien wordt, als er genoeg tijd is, nog de film van Mark Kapteijns over Valkenhorst vertoond. De Valkenhorst ten oosten van Valkenswaard is een van de vogelparadijzen van Brabant. Je ziet er allerlei soorten eenden, ganzen, zwanen en roofvogels. Bijzonder is het broeden van roerdomp en zijn miniatuuruitgave het woudaapje. Na het zien van deze film van Mark Kapteijns, die dus alleen wordt vertoond, als er genoeg tijd is, vraag je je echt af of de cameraman niet weken in Afrika of Amerika heeft gezeten. Speelt zo'n natuurspektakel zich écht af op Nederlandse bodem?

Hoe de avond ook verloopt, heel interessant wordt het deze zeker. De avond vindt vanaf 20.00 uur plaats in het verenigingsgebouw de Bimd aan de Beekseweg in Aarle-Rixtel nabij het volkstuinencomplex.