Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Beppie van der Zanden-Coolen

De KletskopPEN trekt door Laarbeek en belandt, via Henk Spijkers, bij Beppie van der Zanden-Coolen. Beppie woont met man Klaas aan het Ginderdoor in Mariahout, schuin tegenover de manege. "Eigenlijk zijn we grensgevallen hier aan het Ginderdoor", lacht Beppie.

Beppie, kun je iets vertellen over je leven?
"
Ik kom van oorsprong uit Helvoirt en heb met mijn eerste man achtentwintig jaar in Beek en Donk gewoond. Onze dochter Nathalie woont in Best en ik ben oma van Lars en Femke. Nadat ik weduwe werd, kocht ik een appartement in Helmond, dichtbij mij werk."

En wat voor werk doe je?
"Ik werk achtentwintig jaar fulltime bij textielfabriek Raymakers&Co, fabrikant van gordijn- en meubelvelours, en heb zowel in Gemert als in Helmond gewerkt. Ik heb allerlei verschillende werkzaamheden gedaan: aan machines gestaan, stoffen gekeurd, looplengtes van garen berekend, druk geweest met de ondernemingsraad etc. Nu ben ik als leidinggevende verantwoordelijk voor de voorbereiding in Gemert. Van bomen met garen wordt veloursstof geweven. Die worden genummerd en dagelijks naar Helmond verstuurd om te worden gebleekt, geverfd, gedroogd en geborsteld. Met als resultaat een veloursstof in wel 3500 verschillende kleuren. Vandaag las ik trouwens in de krant dat velours helemaal hot is! Ikea heeft bankjes met onze stof en wij leveren over de hele wereld", vertelt een enthousiaste Beppie.

Nu woon je aan het Ginderdoor. Dat is heel iets anders dan in het centrum van Helmond. Hoe is dat zo gekomen?
"
Ik werd uitgenodigd om mee te gaan naar de Harley Davidson club op 23 maart 2002. Omdat er een stripper kwam, gaf dat de doorslag om te gaan", glimt Beppie. "Daar liep ik Klaas tegen het lijf. Hij vertelde dat hij bij het gilde zit en dat het plan bestond om naar Fröndenberg te gaan. Met allemaal stelletjes, natuurlijk. 'Ik ga wel mee', zei ik want ik ben ook alleen. Dat was het begin! Precies vijf jaar later, op 23 maart 2007, zijn we getrouwd. Klaas had me al twee keer gevraagd, maar voor mij was trouwen niet echt nodig. Mijn dochter overtuigde me, dus heb ik 'm uiteindelijk zelf gevraagd! En Klaas heeft 'ja' gezegd! Ik ben sindsdien ook stiefmoeder van Janine en Nick en oma van Doutzen en Teun. En Mariahout werd onze plek. Een appartement in Helmond was voor Klaas geen optie."

Beppie, op 6 december ga je met pensioen. En dan?
"Ik wil eigenlijk twee of drie dagen blijven werken, dat ben ik zo gewend. De komende periode ga ik projecten doen en wie weet kan ik dan blijven. Verder blijf ik wandelen en zwemmen. Daarnaast wil ik een schildercursus volgen en tijd besteden aan mijn voorzitterschap bij de toneelclub 'De Vriendenkring' in Lieshout." Genoeg te doen dus!

Beppie geeft de pen door aan Jos Strik uit Beek en Donk. Over twee weken leest u zijn verhaal.