Afbeelding
Foto: Liesbeth van Boxtel

Kweet Ut, gemoedelijke dorpsquiz voor jong en oud

Redacteur: Marie-Christine van Lieshout
Fotograaf: Liesbeth van Boxtel

Lieshout/Mariahout - Vrouwenvereniging oMase vierde afgelopen vrijdag haar eerste lustrum op bijzondere wijze. Voorzitster Marieke Hulsen bracht met een zelfgemaakte dorpsquiz een groot gedeelte van Lieshout, Mariahout en omgeving in beweging. "Een pasgeboren zusje van Kwizut, dat misschien levensvatbaar is", vertelt Marieke aan De MooiLaarbeekKrant.

Quiz voor iedereen
"We weten heel veel, maar nét niet alles", lacht deelneemster Maria Eeuwis die rond elven de ingevulde opdrachten in een papieren zak naar restaurant 'De Pelgrim' komt brengen. Het is gezellig in de zaal. Vrijwilligsters van oMase praten met deelnemers na en Marieke neemt persoonlijk alle hopelijk in correct Nederlands ingevulde opdrachten in beslag. Op vrijdagavond hebben 22 groepen uit Lieshout en Mariahout een gezellige avond gehad met het invullen van zo'n zestig pagina's met opdrachten. Het doel om een brede samenstelling uit de bevolking aan te spreken is gelukt. "We waren met zeventien volwassenen en zo'n acht kinderen", vertelt Ben van der Aa. "De vouwopdracht heeft mijn dochter die op de basisschool zit gedaan." Proeven van verschillende gemalen snoepjes was een geliefde opdracht bij kinderen die vaak samen met ouders en grootouders in actie waren. "Het verschil tussen generaties is merkbaar", wordt verteld. "Ouderen slaan er de literatuur op na, terwijl jeugd op de digitale snelweg surft." Hier en daar wordt een sprintje naar de zolder getrokken om een 'Liessents leesplankje' of een oud kwartet tevoorschijn te toveren. 'Wie wat bewaart, die heeft wat'. Leonie van den Heuvel heeft genoten. "Ons pap zat met Jean-Paul van Rooi de vragen over Lieshout en Mariahout te maken. Ze zaten te kibbelen als een getrouwd stel", lacht Leonie. Een paar verKNIPte moeders uit Lieshout hebben een fotovraag over het Openluchttheater goed en tonen het bewijs op hun mobiele telefoon. "Onze kinderen gaan sinds dit jaar samen naar het Dr.-Knippenbergcollege", legt Wendy Hagedoorn uit. "Een mooie gelegenheid om elkaar beter te leren kennen."

oMase
"Het bestuur verklaarde me voor gek toen ik met het idee kwam om een dorpsquiz te maken", zegt Marieke. "Het was leuk om te doen, maar ik moet toegeven dat ik er ook wel eens mee naar bed ging. We wachten de reacties af en bekijken of er een tweede editie komt." De quiz was om te vieren dat oMase vijf jaar geleden is opgericht. "OMase heeft niets met oma's te maken", lacht Marieke. "OMase komt van 'oase' en verwijst naar oase van rust. Een rustpunt in het leven." OMase biedt ontspannende, leerzame en sportieve activiteiten aan en zet zich in voor vrouwenbelangen. "We organiseren 41 activiteiten per jaar", zegt Marieke. "We hebben een gevarieerd programma, tien maanden per jaar. In de zomer houden we even een pauze." De vereniging is voor vrouwen uit Laarbeek en omgeving in de leeftijd van veertig tot ruim tachtig jaar. "Oorspronkelijk zijn we Mariahouts, maar steeds meer leden komen uit andere kernen", legt Marieke uit. "Eén op de vijf vrouwen woont buiten Mariahout." Met de quiz heeft oMase zowel leden als niet-leden een gezellige avond bezorgd. Op 27 januari komen de deelnemers te weten wie de meeste vragen goed wist te beantwoorden. Maar voor de meeste teams geldt: meedoen is belangrijker dan winnen.

Afbeelding
Afbeelding