Anne en haar mannen

Schril klinken blokfluiten door de zaal. De harmonie geeft een voorspeelochtend met alle jeugdige muzikanten. Met serieuze koppies staan jonge blokfluiters te glunderen. Ruim twee uur 'genieten'. Vandaag heb ik geen zin. Terwijl ik mokkend op mijn stoel een beetje van de koffie lurk, bekijk ik trotse ouders, die bewapend met mobiel de verrichtingen van hun kroost vastleggen. "Dat moet ik bij mijn kind eens wagen", denk ik chagrijnig. Misschien door cafeïne in de koffie, of een wegzakkend ochtendhumeur, slaat mijn stemming binnen enkele minuten totaal om. Mijn boze bui smelt bij de aanblik van aandoenlijke kinderen die vol passie muziek maken. Een eerste kennismaking met kunst en cultuur. Valse, schrille of overslaande instrumenten, ik klap vol lof. Ontroering als oudere jeugd prachtige klassieke stukken ten gehore brengt.

Zo'n dertig jaar geleden startte Toneelvereniging Mariahout met kinderproducties. Eerst speelden enkel volwassenen, maar ik kon mijn geluk niet op toen ook jongeren zich bij de groep mochten voegen. Al gauw hadden we een leuk clubje en trokken met onze voorstelling langs een aantal openluchttheaters in Nederland. Ik was een jaar of twintig toen een groep enthousiaste basisschoolleerlingen onze groep kwam versterken. Bijzonder detail: de groep bestond uit voornamelijk jongens. Er was maar één meisje. 'Anne en haar mannen' werd er gekscherend gezegd, maar door deze kinderen veranderde de dynamiek. Een frisse wind waaide door de vereniging. Voor de leiding soms een uitdaging. Hoe houd je al die hormonen onder controle? Waar is iedereen als er opgebouwd en opgeruimd moet worden? Wie vervoert de jeugd naar de optredens? Hoe ga je ermee om als 'schatjes' perikelen achter de schermen filmen? Over rare bijnamen voor een aantal medespelers zullen we maar niet spreken. Samen groeiden ze op en leerden naast toneel over het leven.

Inmiddels volwassen heeft ieder zijn eigen pad gekozen. Toch heeft de periode toneelspelen geïnspireerd. Bijna alle kinderen van toen zijn nog cultureel betrokken. Theatraal, muzikaal, en bestuurlijk. Sommigen begeleiden nieuwe toneelspelers. Een zaadje dat toen geplant is. Hieraan denk ik, als ik zenuwachtig naar de uitreiking van de Musical Awards kijk. Een van 'Anne haar mannen' is genomineerd. Terwijl muziek opzwelt en diverse talenten hun prijzen in ontvangst nemen, denk ik aan passie die misschien ooit begonnen is met een foute tekst of een schril klinkend blokfluitje.