Afbeelding
Foto: Ingezonden

Munten, kaarten, postzegels en theezakjes. Het zijn zo maar wat populaire verzamelitems. Maar er is nog veel meer. Mensen verzamelen de meest bijzondere dingen, ook in ons Mooi(e) Laarbeek.

Op zoek naar de MooiVerzamelaar van deze maand, belt De MooiLaarbeekKrant aan bij Adrie Martens. Adrie woont aan de Havenweg in Lieshout. Vol trots vertellen Adrie en zijn vier kleinzonen over hun prachtige verzameling acheologische vondsten.

Rijksmonument
Adrie en Jet Martens wonen in een rijksmonument. Hun huis aan de Havenweg is van 1719. Het werd gebouwd door Mr. Adraensz Bout, Heer van Lieshout. Om het huis lag oorspronkelijk een gracht. Daar is aan de achterkant nog een stukje van over. Het huis is in de loop der jaren volledig gerestaureerd. Enkele jaren geleden is ook de grond van de uitgestrekte tuin gesaneerd. Adrie houdt van geschiedenis. Hij heeft de geschiedenis van zijn huis grondig bestudeerd. Alle voorwerpen die hij tijdens het restaureren en saneren vond, heeft hij zorgvuldig bewaard.

Hulp van kleinzonen
De liefde voor geschiedenis sloeg over op vier van zijn kleinzonen: Dirk (12), Lukas (13), Bram (14) en Abe (15). In de weekenden dat zij op bezoek waren bij opa en oma, gingen ook zij enthousiast aan het zoeken. "Er zijn wat gaten gegraven hier", lacht Adrie. "En telkens kwamen er weer nieuwe vondsten te voorschijn", vult Jet aan. Dirk vertelt dat ze eens een potje vonden, waarvan zij eerst dachten dat het heel oud was. Toen ze het wat beter bekeken, bleek het toch plastic te zijn. "Jaren '50 en niet ouder", zegt Dirk gewichtig.

De 4 'archeologen' schrijven van ieder gevonden voorwerp op wanneer ze het gevonden hebben en waar. Heel interessant werd het toen ze de gracht achter het huis gingen uitkammen. Opa had daar al eens kruiken en flessen gevonden. Toen zijn 4 kleinzonen daar aan de slag gingen groeide de verzameling aanzienlijk. "Het leuke van flessen, potten en scherven is dat er vaak iets op staat", zegt Abe enthousiast. "Op internet kun je dan vinden, wie de makers zijn en hoe oud het is."

Toen Bramen Abe met een metaaldetector op de proppen kwam, konden ze ook in de tuin gerichter zoeken. Ze vonden vaak spijkers, gewone, maar ook hele oude gesmede exemplaren. Een aantal ligt in de vitrinekast. Ook vonden ze tractoronderdelen in de grond. "Opa heeft me uitgelegd dat ze vroeger niet zo nauw keken", lacht Bram. Tijdens de sanering van de tuin, was er ook een echte archeoloog aan het werk. Die verzamelde haar vondsten in kistjes, die ze op het einde van de dag binnen zette. "We mochten daar van opa eigenlijk niet aankomen…..", lacht Lukas veelbetekenend.

De verzameling
De uitgebreide verzameling staat opgesteld in een uitpuilende vitrinekast in de gang. Bovenop staan de flessen, de flesjes, de vaasjes, de kruiken en de scherven. In de kast alles wat ze nog meer vonden in de grond of in de gracht, lepeltjes, kruisjes van een rozenkrans, de originele huisbel. Opa heeft de verzameling aangevuld met voorwerpen en serviesgoed die hij kreeg via een erfenis van de familie Ribbius. En over ieder voorwerp kan een verhaal verteld worden.

Oproep
Een oproep om te ruilen met andere verzamelaars kunnen ze natuurlijk niet doen. "We willen trouwens ook niets kwijt", zeggen ze eensgezind. "Wel kunnen mensen die een oud voorwerp hebben gevonden en graag willen weten of het echt oud is, contact met ons opnemen via opa"; amartens01@onsbrabantnet.nl.