De Beekse brug

De proef die momenteel gehouden wordt nabij de Beekse brug houdt de gemoederen bezig. De proef moet duidelijkheid geven over de verbetering van de verkeersdoorstroming ter plaatse en tevens over de bijkomende gevolgen. De enige werkelijke ingreep is het verbod om vanuit Lieshout linksaf te slaan over de Bosscheweg en daartoe is de weg deels afgesloten. Over de inhoud en vormgeving van de proef is weinig bekendgemaakt.

De proef loopt nu enkele maanden en af en toe komen er berichten naar buiten die doen vermoeden dat er al conclusies getrokken zijn en misschien zelfs al beslissingen zijn genomen. Maar de proef is nog niet afgelopen en er zijn nog vele vragen. Is bijvoorbeeld al bekend hoeveel tijdwinst op de Gemertseweg geboekt wordt? En ligt dat alleen aan het linksaf-verbod of aan het feit dat er minder (recreatie)scheepvaart is in de winter? Hoeveel is het aantal verkeersbewegingen op de Bosscheweg afgenomen? En op de Gemertseweg toegenomen? Wat is de extra vertraging bij de rotonde N279 en verderop in Gemert? Komt er alleen sluipverkeer door de Brandstraat naar de Koppelstraat of ook via de Orchideestraat en hoeveel? Waar in de Koppelstraat is gemeten en wat zijn de resultaten?

De opmerkingen zoals die nu naar buiten komen zijn slecht gebaseerd op indrukken, zoals 'de doorstroming is verbeterd en de leefbaarheid in Beekse Akkers is erop vooruit gegaan'. Hoe is de leefbaarheid verbeterd? Van het onderzoek dat de MooiLaarbeekKrant vorige week publiceerde is ook niet bekend hoe dat onderzoek uitgevoerd is. En is de leefbaarheid van Beekse Akkers belangrijker dan de leefbaarheid van de Koppelstraat? Kortom; er zijn nog veel vragen en er is nog veel onduidelijk.

Een onderzoek hoort duidelijkheid te geven over feiten en ik hoop dat de gemeenteraad pas een standpunt inneemt nadat alle benodigde onderzoeksresultaten bekend zijn en dat daarna het gemeentebestuur (wethouder) de belangen van de leefbaarheid in Beek en Donk gaat verdedigen bij de provincie. En dan blijft er natuurlijk nog de ruimte voor afwegingen. Hoeveel extra sluipverkeer is acceptabel? Daar heb ik wel een mening over. Voor mij is alle sluipverkeer onacceptabel. Slechte of onvoldoende doorstroming op een provinciale weg hoort opgelost te worden op de provinciale weg zelf. Iedere maatregel die direct of indirect gevolg heeft voor meer verkeer in de woonstraten is ongewenst.

Harry Brugmans