Afbeelding
Foto: Daphne van Leuken

Spannende voorronde Nationale Voorleeswedstrijd Laarbeek

Redacteur: Lisa van Gerven
Fotograaf: Daphne van Leuken

Beek en Donk – In het Ontmoetingscentrum werden afgelopen woensdag de voorrondes gehouden van de nationale voorleeswedstrijd. Van elke basisschool in Laarbeek was er een leerling de gelukkige, hij of zij is al de winnaar van school en kwam hier strijden om door te mogen naar de regionale rondes. Na een spannende strijd werd Daan van Aspert van basisschool De Sprankel de winnaar. "Er gaat nu blijheid en adrenaline door me heen."

Alle klasgenoten en leraren van de voorleeskandidaten waren aanwezig. Ook de ouders en opa's en oma's zijn komen kijken naar deze spannende wedstrijd. Er is flink aandacht besteed aan het maken van spandoeken, want die werden door verschillende leerlingen en ouders enthousiast omhoog gehouden. Door middel van een jel werden de kandidaten aangemoedigd. Puck, Daan, Evi, Merel, Puk, Britt en Emily mochten ieder om de beurt in de voorleesstoel hun eigen gekozen fragment uit hun lievelingsboek voorlezen. Opvallend was dat er vier keer uit het boek 'Dagboek van een muts' werd voorgelezen, maar volgens de jury, bestaande uit Marly Driessens, Emile Nagel en Anneke Merks, was het juist leuk dat het bijna allemaal verschillende fragmenten waren. "Nu hoeven we haast het boek niet meer te lezen, we weten alles al", lacht Emile. "Dat gaat anders toch niet, want dit boek is in alle bibliotheken altijd uitgeleend", vertelt Esther, presentatrice van de wedstrijd.

Winnaar
Daan, de enige jongen, las een heel spannend fragment voor uit 'De grijze jager'. Hij las het zo voor dat het publiek en de jury op het puntje van de stoel zaten. Daan is een leesfanaat: "Ik lees elke week een dik boek." Hij heeft voor deze wedstrijd veel geoefend. "Mijn ouders luisterden en gaven mij tips zoals 'rustiger lezen' en 'meer in de zaal kijken'." Hoe het spannende boek eindigt? Dat weet niemand, behalve Daan natuurlijk!

De volgorde
De volgorde van voorlezen werd bepaald door de naambriefjes die uit de hoge hoed werden getrokken. Merel van Ham, van 't Otterke in Beek en Donk mocht als eerste. Natuurlijk altijd spannend als je als eerste moet, maar je merkte niks van haar zenuwen volgens de jury en het publiek. Evi Jacobs, van basisschool Bernadette las met aandacht voor het publiek haar fragment voor. Puk van Gender, van De Muldershof las hetzelfde stuk voor als Merel, maar deed dat op haar eigen wijze. Emily Wetzel, van Kindcentrum De Raagten, begon met het introduceren van haar boek. "Je las het fragment heel rustig en met de juiste intonatie voor", aldus de jury. Basisschool Brukelum werd vertegenwoordigd door Puck Strik uit groep 7. 'De verschrikkelijke schoolmeester' was het boek dat zij had uitgekozen. Britt van Deursen sloot de rij af en ook zij las voor uit 'Dagboek van een muts'. "Ik was wel heel zenuwachtig hoor", zegt ze. De jury was meer dan enthousiast over alle voorleeskandidaten; "Iedereen deed het echt heel goed, daarom was het ook zo moeilijk om de winnaar te kiezen."


Eerste namen Holy Mountain Festival bekend!

Laarbeek/Kirchberg - Op 30 en 31 maart en 1 april 2017 vindt Holy Mountain plaats; een spiksplinternieuw festival dat wordt gehouden in Kirchberg im Tirol (Oostenrijk).

De organisatie van dit nieuwe festival ligt in handen van WiSH Events, het team achter het Laarbeekse festival WiSH Outdoor. Op het festival zullen een groot aantal (inter)nationale EDM, party en hardstyle dj's acte de présence geven. De eerste namen zijn bekend! Kirchberg im Tirol mag zich gaan verheugen op de komst van onder andere Sander van Doorn, Coone, Mr. Belt & Wezol en Puinhoop Kollektiv.

Kijk voor alle informatie over Holy Mountain of voor het boeken van tickets op www.holymountainfestival.com.

Afbeelding