Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Winterweer zorgt voor volop schaatsplezier

Redacteur: Lisa van Gerven
Fotograaf: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Laarbeek – Ook dit jaar zijn er weer op verschillende plekken in Laarbeek schaatsbanen aangelegd. Gelukkig vriest het dit jaar eindelijk hard genoeg en worden de schaatsen ondergebonden. De schaatsbanen bij groenteboer Frans van den Heuvel in Aarle-Rixtel en op het Molenveld in Beek en Donk worden druk bezocht. Daarnaast wordt er ook gretig gebruik gemaakt van het ijs in de natuur.

Groenteboer Frans van den Heuvel vindt het hartstikke leuk dat het dit jaar nu wel gelukt is om de schaatsbaan te kunnen openen en dat de kinderen nu volop plezier kunnen maken op het ijs. "De laatste drie jaar leg ik van tevoren een soort zwembadconstructie aan, die dan vanzelf vol regent. En dan is het wachten totdat het gaat vriezen", legt Frans uit. "Iedereen is erg enthousiast en ik krijg veel positieve reacties." De baan wordt al goed gebruikt volgens Frans. "Het is hier in het weekend al drie dagen volle bak geweest en doordeweeks komen de kinderen rond 4 uur schaatsen, als ze uit school komen."

Molenveld
Ook op het Molenveld is het elke middag en avond gezellig druk bij de schaatsbaan. "De baan is aangelegd door de ijsmeesters Paul, Gerwin, Mario en Tjeerd", vertelt Suzanne van Eerd, bestuurslid buurtvereniging De Regt. "Deze vrijwilligers leggen de baan aan, houden hem schoon en als het nodig is wordt deze door hen hersteld. Ondanks dat ze er heel veel tijd mee kwijt zijn, hebben ze er veel plezier in." Suzanne vertelt dat er verschillende activiteiten georganiseerd worden om deze schaatsbaan te kunnen realiseren. "Er is een lotto gehouden, ze hebben geld van de buurtvereniging gekregen en afgelopen zaterdag hebben ze koek en zopie verkocht", somt ze op.

Voorspelling
Zowel Frans als Suzanne geven aan dat het aan het weer ligt of de schaatsbanen er nog lang zullen liggen. "Het zou deze week eigenlijk vriezen volgens de voorspellingen. Maar daar kan je dus niet van op aan", aldus Frans. "Gelukkig is het nu bewolkt en dooit het niet, dat komt ten goede voor de ijsbaan. Mijn verwachting is dan ook dat er nog wel een paar dagen genoten kan worden van de ijsbanen. Dus haal die schaatsen maar van zolder!"

De Ratel
Helaas heeft de aangelegde schaatsbaan bij De Ratel niet tot zijn recht kunnen komen. Op verzoek van een buurtbewoonster werd er door de gemeente in een week tijd een schaatsbaan aangelegd. Helaas is het ijs opzettelijk vernield en kan het niet meer hersteld worden. Daardoor is de voorgenomen schaatspret voor de kinderen uit de buurt tenietgedaan.

Bekijk alle schaatsfoto's op www.mooilaarbeek.nl.

Afbeelding
Afbeelding