Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Op pad met… Suzan de Koning (en Nicky van de Ven)

Redacteur: Alexander Brutsaerts
Fotograaf: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Lieshout- Vandaag neemt MooiLaarbeekTeenz een kijkje bij het werk van Suzan de Koning. Ook haar collega Nicky van de Ven zit daarbij. Suzan vertelt over haar werk en over verschillende organisaties die zich voor jongeren inzetten.

ViERBINDEN en dorpsondersteuner
Suzan is tweeëneenhalf jaar actief bij ViERBINDEN en als dorpsondersteuner het aanspreekpunt voor iedereen in Lieshout op het gebied van wonen, zorg en welzijn en leefbaarheid. Ook voor verenigingen, vrijwilligers en vrijwilligerswerk. "Iedereen die een vraag heeft en niet weet waar hij terecht moet, kan vragen aan mij komen stellen", vertelt Suzan, die het werk als dorpsondersteuner nu een jaar doet. "Voor jongeren geldt eigenlijk hetzelfde. Hebben ze een vraag of komen ze ergens niet uit, dan kunnen ze hulp vragen." Er is in Laarbeek een 'Centrum voor Jeugd en Gezin'. Als jongeren thuis problemen hebben, worden ze naar dat centrum verwezen.

Hulp in Lieshout en team zorg en welzijn
"Wat opvalt in Lieshout is dat mensen elkaar goed kennen en dat ze goed weten waar ze terecht kunnen, vooral oudere mensen weten elkaar beter te vinden", zegt Suzan. Op iedere dinsdagochtend is er in Lieshout de KBO-inloop. "Ik denk dat het allemaal goed georganiseerd is en dat er veel duidelijk is in Lieshout", vertelt Suzan. "Jongeren kunnen geholpen worden als ze geen antwoord meer weten op hun vragen. Helaas komt pesten het meest voor bij jongeren. Pestgedrag op school of daarbuiten, maar er is ook jongerenoverlast op straat of op 'hangplekken'. Het jongerenwerk en Centrum voor Jeugd en gezin bieden meer toegankelijkheid voor jongeren dan het team zorg en welzijn, dat meer toegankelijkheid is voor oudere mensen."

Centrum Jeugd en Gezin
Bij Centrum Jeugd en Gezin werken mensen die ook actief zijn bij de GGD, consultatiebureaus voor kleinere kinderen en het jongerenwerk. In Lieshout heeft het jongerenwerk contact met 'Energyteens'. Ook zijn er opvoed-ondersteuners die bij mensen thuis komen. Zij komen als ouders vragen hebben over opvoeding, of om te kijken of iets anders of beter kan, dan worden mensen thuis begeleid. Bovendien zijn er contacten met scholen om te kijken of daar iets speelt waar hulp bij nodig is. "Als er thuis problemen zijn, willen kinderen het op school wel vertellen", zegt Suzan. Ook is er sportwerker Jaccy van den Enden. Hij heeft contacten met Centrum Jeugd en Gezin en met het jongerenwerk. Als jongeren problemen hebben of therapie nodig hebben, kunnen ze hulp krijgen door middel van sport. Heb je hulp nodig of wil je weten wat er te doen is voor jongeren, neem dan contact op met Suzan.