Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Jos Strik

Pen
Achter de tuindeuren staan twee prachtige, zwarte Belgische herders met hun staarten te kwispelen. Jos Strik en zijn vrouw Erna zijn helemaal weg van Groenendaelers. Samen met de reuen Silas (6) en Andor (2) bezoeken ze Europese hondenshows. Vooral Andor gooit bij jury's hoge ogen. Terwijl de twee honden buiten lekker stoeien, spreekt hun baas met een twinkeling in zijn ogen.

Wat een prachtige dieren. Altijd al honden gehouden?
"Ik ben een echt buitenmens. Mijn vrouw Erna had vroeger thuis honden. Ik hield duiven. Dat doe ik nog steeds, Spaanse vliegduiven, en ooit viste ik op Karpers, maar de honden zijn hobby nummer 1. Toen ik 34 jaar geleden met Erna trouwde kwam er dan ook meteen een Groenendaeler. Honden houden moet je 100% samen doen, anders gaat het niet."

De Belgische herder is een ras met vier varianten. De Groenendaeler is daar een van?
"Dat klopt, Groenendaelers zijn helemaal zwart. Je hebt verder nog de Laekense Herder, blond en met krullen. De Tervuerense Herder die wat meer gevlamd is en de Mechelse Herder. De Mechelse Herder zie je weleens als politiehond. De Groenendaelers die wij hebben zijn meer schapendrijvers. Helaas gaat het niet goed met het ras, al zou ik niet weten waaraan dat ligt. Het zijn wel honden die veel aandacht vragen, ook in de verzorging. Waar ik ben, zijn mijn honden. Daar moet je wel tegen kunnen."

Een familiehond met een stamboom?
"Het zijn zeker familiehonden. Elke hond heeft zijn eigen karakter. Een fokker heeft daar ook invloed op. Silas en Andor zijn beiden uit het kennel van De Bruine Buck. Een van de beste kennels van de wereld. Die fokker heeft er alles voor over om het ras goed te houden. Als er ergens in Europa een goede hond zit die in zijn lijn past, dan reist hij er naar toe. Zo fokt hij de beste Groenendaelers."

Jullie hebben er twee. Een bewuste keuze?
"Silas voelde zich eenzaam. Hij huilde alles bij elkaar. Niet fijn voor de buurt. We konden uit een nestje een reutje uitzoeken. Na wat twijfels kozen we Andor en die blijkt een topper te zijn. Hij heeft op shows al verschillende prijzen gewonnen."

Jullie gaan naar shows in heel Europa?
"Ja, op de shows laten we Andor bekijken door ras specialisten. Op verschillende punten wordt je hond dan beoordeeld. Samen met Groenendaelers uit verschillende landen sta je in de ring. Je hond wordt uitgebreid gekeurd. Het is erg spannend. Soms is de spanning ondragelijk, maar de 'kick' als je de beste hond hebt is geweldig. Andor valt andere hondenbezitters ook op. Hij heeft al nakomelingen in Noorwegen. Een Noorse liefhebster van Groendaelers zag Ador op een show in Amsterdam en kon hem niet vergeten. Hij heeft drie pups bij haar hond verwekt. In april gaan we naar de Wereldkampioenschappen Belgische Herders in Duitsland. We hebben hoge verwachtingen van Andor."

De MooiLaarbeekKrant houdt Jos met zijn honden in de gaten. Jos gaat zijn Pen doorgeven aan Ton van Bussel uit Lieshout. Zijn voormalige collega krijgt over twee weken de kans om zijn verhaal te vertellen.