Afbeelding
Foto: Liesbeth van Boxtel

Team 'De Lukasjes' wint eerste editie dorpsquiz 'Kweet ut'

Redacteur: Marie-Christine van Lieshout
Fotograaf: Liesbeth van Boxtel

Mariahout – Op vrijdag 13 januari was men in Lieshout en Mariahout druk in de weer met de dorpsquiz 'Kweet ut'. Afgelopen vrijdag maakte organisator Marieke Hulsen in een overvolle 'Zaal de Pelgrim' de uitslag bekend.

Meedoen belangrijker dan winnen?
"Wat ben ik blij dat we het als team goed gedaan hebben", lacht Martine Hoekstra, die als lid van 'Glory of Bernadette' niet stilstond bij het feit dat de resultaten van de Mariahoutse school nu wel extra bekeken worden. Uiteindelijk klimt ze samen met 'de Caecilianen' en 'de Lukasjes' het podium op. Daar horen de teams wie eerste geworden is. De Bernadetteschool gaat naar huis met de derde prijs en schenkt het prijzengeld aan 'Yammas'. De tweede prijs van 'de Caecilianen' gaat naar harmonie St. Caecilia en 'De Lukasjes' geven de hoofdprijs aan 'Stichting Hartekind'. Alexander (15) en Rutger (12) van 'De Lukasjes' leggen de zaal het goede doel uit. "In ons team zitten twee mensen met een aangeboren hartafwijking", vertelt Rutger. "Stichting Hartekind steunt onderzoek naar aangeboren hartafwijkingen." Een hartafwijking is doodsoorzaak nummer één bij kinderen. Verder geeft het duo duidelijk aan dat 'Meedoen belangrijker is dan winnen'. "Al is winnen wel erg leuk", merkt Alexander droog op, waarna de zaal in een deuk ligt.

Doelstelling bereikt
Voor oMase is het doel bereikt. Met de quiz hebben ze een breed publiek aangesproken. Dat is ook te zien aan de drie teams die als winnaars op het podium staan. Mensen van jong tot oud en uit alle kernen van Laarbeek (en daarbuiten) zijn daarin vertegenwoordigd. Tijdens de avond heeft Marieke een aantal antwoorden op vragen uit de tien categorieën gegeven. Ook liet ze foto's zien van bijzondere creatieve vouwwerken en rekenmethodes. In de geheime opdracht werd gezwoegd op een toets Nederlands, Engels en rekenen op verschillende niveaus. De buitenopdracht was een van de lastigste onderdelen. De Lieshoutse 'verKNIPte moeders' zakten hierdoor in het klassement. Gelukkig ontvingen ze wel twee porties bitterballen en wijn, die voor iedere gewonnen categorie uitgedeeld werden. Marieke bedankt haar werkgroep en krijgt van de zaal een staande ovatie. Er komt een vervolg op 'Kweet ut'. Er wordt nog nagedacht wanneer en hoe. In ieder geval krijgt fakkeldrager 'De oude Hap' kans om de stimuleringsprijs waar te maken en volgende keer hoger dan 22ste te eindigen.

Donderdag 2 februari van 14.30 tot 17.30 uur en van 19.00 tot uur 20.30 uur zijn de goede antwoorden in het Buurthuis te bekijken.