Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Historische tocht door Aarle-Rixtel trekt veel wandelaars uit heel Laarbeek

Wethouder Briels: "Goede sociale contacten zijn de basis voor een gezonde samenleving"

Redacteur: Martin Prick
Fotograaf: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Aarle-Rixtel - Tafeltennisvereniging ATTC organiseerde op zondag 29 januari een wandeltocht door het dorp in het kader van de gezondheidsrace.

Een gastvrije ontvangst in het clubhuis van ATTC aan de Jan van Rixtelstraat is mede aanleiding voor burgemeester Frank van der Meijden om samen met zijn vrouw Lizeth en wethouder Joan Briels deel te nemen aan de wandeltocht. Gezondheid en historie staan tijdens de tocht centraal. Mensen moeten zich tijdens de wandeling bewust worden van hun smaak-, tast en reukvermogen. Daarvoor zijn op drie plaatsen enkele testjes ingericht.

Huizen
De historie van Aarle-Rixtel komt ruim aan bod in een vragenformulier, waar mensen uit het dorp vragen moeten beantwoorden over historische en inmiddels vaak verdwenen gebouwen. Gelukkig zijn diverse oude gedeelten van het dorp bewaard gebleven. Vaak is dit te zien aan de architectuur van de huizen en de 'kruisverband'-metselwijze. Met lid van de heemkamer Jan Dekkers en zijn vrouw Jeanne is het erg interessant de verhalen te horen over het wel en wee van dit gedeelte van Laarbeek. Onderwerpen zijn de rigoureuze kaalslag in de historische dorpskern tijdens de bouwwoede in de jaren zestig en zeventig. Al het oude moest plaats maken voor nieuw. Het ging vooral om praktische bouw. Aan het uiterlijk werd minder aandacht geschonken. Het gevolg is dat de eenheid in veel straten wordt onderbroken door onooglijke nieuwbouw. Aan goede nieuwbouw is in het dorp veel behoefte, want Aarle-Rixtel heeft moeite om de inwoners aan het dorp te binden. Er worden te weinig huizen gebouwd en voor jongeren zijn de bestaande huizen onbetaalbaar. "Gelukkig hebben wij een burgemeester, die dat ook met eigen ogen komt bekijken", complimenteert Jan Dekkers zijn burgervader.

Structuur
In het Kouwenbergs kerkje is een proeverij ingericht van vruchtensappen. Er is keuze uit een groene en een gele variant. Te zien aan de gebruikte bekertjes en de mate waarin zij zijn leeggedronken, is de gele drank favoriet! In de heemkamer wordt in een jute zak het tastzintuig op de proef gesteld. Het grote ronde voorwerp, dat erin zit weten velen niet thuis te brengen. Na afloop fluistert Henk van Beek me in dat het een historische mal is om een hoed te maken. In de oude klokkengieterij zijn diverse tast- en reukstations opgesteld, waar moet worden geraden naar diverse producten als de geur van drop en de structuur van eierschalen.

Gewonnen
Aan het einde van de tocht wordt iedereen in het clubhuis getrakteerd op heerlijke erwtensoep met pannenkoeken, of 'snert mi streuf' voor de liefhebbers. De prijswinnaar van het vragenformulier is de groep bestaande uit Jolanda Migchels en Peter van der Zanden met hun kinderen Vera en Sara en Patricia van der Ligt en haar kinderen Luuk, Merijn en Jesse. Het aparte vragenformulier voor kinderen werd het beste ingevuld door Guus en Loet Raaijmakers. De leukste groepsfoto was van Maria Dekkers, Anja Jansen, Anne-Marie Brouwers en Saskia Goossens. Al met al een geslaagde activiteit die zeker zal bijdragen aan een gezond, leefbaar en bovenal sociaal Laarbeek.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding