Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Marcel van der Heijden

Redacteur: Marielle de Beer
Fotograaf: Joost Duppen

In gesprek met CDA-raadslid Marcel van der Heijden aan zijn keukentafel op een mooie plek in Beek en Donk, kijken we uit op een ruime, groene achtertuin. "Het is heerlijk om ruimte en rust te hebben", vertelt Marcel, "ik heb altijd al een groot hart gehad voor natuur en een natuurlijke omgeving."

Wie is Marcel van der Heijden?
"Dat ben ik dus", lacht Marcel, "ik ben 45 jaar oud, getrouwd met Mariëlle en trotse vader van dochter Roza. Ik ben geboren en getogen in Beek en Donk en heb eigenlijk altijd op deze plek gewoond want dit is namelijk mijn ouderlijk huis. Een fijne plek om onze dochter te laten opgroeien tussen het groen en de dieren rondom huis."

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik werk bij de Omgevingsdienst Zuidoost Brabant. Ik ben gedetacheerd in de gemeente Deurne. Ik houd me bezig met de behandeling van aanvragen van vergunningen op het gebied van milieu. Ik heb daarin ook een adviserende rol."

Hoe ben je in de lokale politiek terechtgekomen Marcel?
"Ik ben gevraagd door een lid van het CDA. Men zocht zeven jaar geleden iemand met kennis van en ervaring op het gebied van het ruimtelijk domein. Aangezien ik hier in mijn werk bij de Omgevingsdienst dagelijks mee van doen heb, zag men in mij de aangewezen persoon. Ik heb vier jaar in de commissie Ruimtelijk Domein gezeten alvorens ik drie jaar geleden raadslid werd."

Was je gelijk enthousiast?
Marcel: "Ik ben eerst een aantal keer gaan luisteren en kwam al snel tot de conclusie dat 'het paste'. Ook de partij paste me. Het CDA heeft leefbaarheid in een groene omgeving hoog in het vaandel staan, zonder daarbij af te willen doen aan het economisch belang. Er zijn soms gewoon teveel regels. Wil je hier beweging of verandering in aanbrengen, dan moet je zelf mee gaan (be)sturen."

Ben je als lid van een landelijke partij nog gebonden aan regels 'van bovenaf'?
"Nee, ik voel geen enkele beperking in mijn werk als raadslid omdat ik deel uitmaak van een landelijke partij. De besluitvorming vindt lokaal plaats en is authentiek."

Heb je ambities om binnen het CDA ooit landelijk aan de slag te gaan?
Marcel lacht: "Nee, ik heb geen enkele ambitie om landelijk aan de slag te gaan. Mijn hart ligt bij de lokale politiek, daar zet ik me 100% voor in maar het is niet zo dat mijn hele leven door politiek wordt bepaald."

Niet? Wat vind je nog meer leuk om te doen dan?
"Ik ben hobbymatig imker. Ik heb vier jaar geleden de cursus gevolgd. Ik heb dit een beetje overgenomen van mijn vader. Eigenlijk ben ik meer bezig met hoe bijen aan hun eten komen dan hoeveel honing ze produceren…het is echt een hobby van me", vertelt Marcel, "en je bent lekker buiten bezig. Bovendien houd ik me als coördinator van het project 'Bloemrijke akkerranden' in Laarbeek bezig met het inzaaien van akkerranden en andere grond binnen onze gemeente. Naast agrariërs kunnen ook burgers meedoen met dit project. Behalve een verbetering van de biodiversiteit van de grond levert het inzaaien ook een bijdrage aan een prettige, groene leefomgeving. We zijn niet voor niks uitgeroepen tot groenste gemeente van Nederland."

Tot slot, hoe kijk je terug op de afgelopen vier jaar?
"Ik kijk met een tevreden gevoel terug", besluit Marcel. "We hebben onze bijdrage geleverd de afgelopen jaren. Het CDA staat voor niet te veel 'poespas' en gepraat maar doelgericht komen tot besluitvorming die effectief iets bijdraagt aan de leefbaarheid van Laarbeek. Op dat gebied zijn er naar mijn mening veel stappen gezet. Ik kijk vol vertrouwen naar de toekomst en hoop dat ik over niet al te lange tijd met meerdere partijgenoten in de gemeenteraad zal zitten!"

Afbeelding