Afbeelding
Foto: Lisa van Gerven

Laarbeek Werkt helpt werkzoekenden door middel van workshops

Redacteur: Lisa van Gerven

Laarbeek - De werkgroep Laarbeek Werkt is ontstaan in 2014 en organiseert al enkele jaren workshops voor werkzoekenden. Oprichtster Esther Béguin vertelt dat ze deze werkgroep toen is begonnen uit eigen behoefte. Donderdag 26 januari werd in het Dorpshuis in Lieshout de eerste workshop van het jaar gehouden: vacature-analyse.

Vrijwilligers
"We zijn Laarbeek Werkt gestart met zijn vieren. Twee vrijwilligers zijn weggegaan, maar er zijn er nu weer twee bijgekomen", vertelt oprichtster Esther Béguin. "Niet iedereen kan zomaar in het team komen. Je moet enthousiast zijn en mee willen denken." Een van de vrijwilligers die erbij is gekomen is Dyonne Wilting. Zij geeft de workshop vacature-analyse. "Ik vind het fijn om te zien dat er weer nieuwe gezichten bij zijn gekomen. Maar nog beter is dat er ook mensen zijn afgevallen, dus dat betekent dat ze werk hebben gevonden!", laat ze weten.

Nieuwe aanpak
Dit jaar worden er workshops gegeven volgens de nieuwe aanpak. "Dat houdt in dat we terug gaan naar de basis en vanuit daar gaan opbouwen. Dan hebben de deelnemers alles op orde voordat het vacaturecafé in mei weer plaatsvindt", zegt Esther. "Tijdens het vacaturecafé kunnen bedrijven zich presenteren en de werkzoekenden een praatje met ze maken. Hopelijk is er dan een match." Voorbeelden van workshops die nog gegeven gaan worden zijn: CV opstellen en oefenen met het sollicitatiegesprek. "Het zijn losse onderdelen die apart te volgen zijn, maar ze sluiten wel op elkaar aan." Mensen kunnen gratis deelnemen aan de workshops, want zoals Esther zegt: "Nieuwe werkzoekenden zijn altijd welkom bij ons."

Workshop
De workshop vacature-analyse gaat van start en iedereen slaat zijn of haar werkmap open. De eerste vraag die gesteld wordt door Dyonne is waar je vacatures kunt vinden. De deelnemers doen enthousiast mee en komen met verschillende opties. Tijdens de samenwerkingsopdracht komt naar boven waar het om draait bij vacatures, je CV en het sollicitatiegesprek. "Werkgevers kijken naar je kennis, vaardigheden, persoonlijke eigenschappen, presentatie en motivatie", legt Dyonne uit.

Effect
Dat de workshops effect hebben blijkt wel uit de resultaten die Esther erbij pakt. "Ongeveer 20 mensen hebben in het afgelopen jaar werk gevonden. En we krijgen allemaal positieve mailtjes om ons te bedanken. We zijn toegankelijk en laagdrempelig. Je moet niks." Laarbeek Werkt is naast hun website ook te vinden op Facebook en Twitter, waar ze bijna dagelijks vacatures delen voor mensen in Laarbeek en omgeving.

Komende workshops
23 februari in het Ontmoetingcentrum in Beek en Donk de workshop 'het CV'.
30 maart in De Dreef in Aarle-Rixtel de workshop 'de motivatiebrief'.
20 april in het Buurthuis in Mariahout de workshop 'het sollicitatiegesprek'.
18 mei in het Dorpshuis in Lieshout het Vacature Café.
29 juni in het Ontmoetingcentrum in Beek en Donk nabespreking afgelopen jaar / overleg behoeftes werkzoekenden.