De laatste minuut…

Wat wordt er de laatste tijd toch in minuten gepraat! Natuurlijk vaak in een sportief moment, maar het is tegenwoordig zo hectisch overal, dat er altijd maar weer op de klok wordt gekeken, wordt gezegd dat je nog maar weinig tijd hebt, dat je moet opschieten, dat je niet kunt buurten en noem maar op. Gelukkig hebben we dat dan nog vaak in eigen hand. Jij geeft per slot van rekening zelf aan, of je 'vooruit' moet, of je jouw gesprek moet stoppen omdat het 'al zo laat' is. Soms is dat wel moeilijk, máár… je hebt het in eigen hand.

Of je hebt eigenlijk een 'zee van tijd', maar jouw gezelschap staat je niet aan, of het onderwerp, of het weer, als het met bakken er uit valt! Dan sta je wél even te jokken zeg…en daar moet je ook maar tegen kunnen. En zo blijven er dan ook veel mensen even staan, tegen de eigen zin in, om iemand te woord te staan, te helpen, of om zomaar even over voetbal te praten. Want ook het voetbal kent zijn 'laatste minuut!'

En die laatste seconden mondden dan vaak uit in óf verdriet óf vreugde, maar als er nadien gesproken wordt over die bewuste 'laatste minuut', dan is er iets aan de hand geweest! En meestal laat dit dan een overwinning, dus ook een verlies, óf een terecht of onterecht gelijkspel zien.

Maar zo in de laatste seconden doet het én/of zeer, én/of geeft het een vreugdegevoel. Ja,…en laat dan dat laatste doelpunt een terecht verdiende overwinning zien, of is het weer dat 'verrekte geluk' dat om de hoek komt kijken? Dit is toch echt afhankelijk van hoe je hierin staat en wie jouw favoriet is. Zo chauvinistisch als we zijn, is het toch altijd 'terecht' als jouw cluppie de winnende scoort in die laatste minuut. Dat zal de tegenstander helemaal niet beamen en zal dan ook vloeken, dat het allang tijd was en zo!

Natuurlijk doet het pijn als jouw rivaal enkele malen in die beruchte eindfase de winnende scoort. Maar is dat dan altijd geluk? Ik weet dat een soort van 'geloof in iets' jou ook over de streep kan trekken, waardoor er een geloof bij iedereen ontstaat en men zodoende in die 90e minuut, nét iets meer in huis heeft dan de tegenstander. Afdwingen, noem je dat. Je dwingt die overwinning af, door er geloof in te hebben en er voor te blijven gaan. Ook al zal de verliezer het hier niet mee eens zijn; de punten voor de ander zijn binnen, of het verdiend is of niet, of het gebeurt in de laatste minuut of niet, of het nou terecht is of niet, jij bent de laatst lachende! Hoe je het ook wendt of keert!

Probeer als verliezer er niet te lang bij stil te staan, want "Wie één minuut kwaad is, heeft 60 seconden geluk verloren!" Ook dat heb je in eigen hand!

R. van den Enden