Bomenplan!

Mijn bomenplan is ontstaan doordat ik ieder voorjaar opnieuw het enorm zonde vind dat alle jonge boompjes die ik in plantsoenen en wegbermen zie opkomen en dus de eerste 'struggle for life' al hebben doorstaan ongeacht de gezonde staat waarin ze verkeren, bij de eerste onderhoudsbeurt allemaal worden gemaaid of weg geschoffeld. En dat zijn er over ons hele land gemeten miljarden! Een ongelooflijk potentieel aan jonge boompjes die geen enkele kans maken.

Tegelijkertijd moesten de kinderen aan wie ik les gaf in die periode meedoen aan de nationale boomplantdag. Daarbij mochten ze dan opgekweekte dure boompjes planten. Hier klopte iets niet vond ik. En dat vind ik nog.

Mijn eerste motivatie om hier iets mee te gaan doen was het voorkomen van verspilling van gemeenschapsgeld. Een gekweekte boom aanplanten kost enorm veel geld, en dat zal wel blijven bestaan, maar daarnaast kan er een enorm aantal bomen gratis worden aangeplant. Volledig gratis als je die jonge zaailingen in bermen en plantsoenen laat verzamelen en planten door de leerlingen van basisscholen in het kader van Boomplantdag. Met gemak plant je zo miljoenen bomen per jaar gratis, dus extra.

Er zijn redenen genoeg om er eens serieus over te denken:
In steeds sneller tempo lijkt onze aarde op te warmen door de invloed van ons mensen. Bomen kunnen een stukje van dit probleem oplossen; meer nog, ze zullen onontbeerlijk kunnen zijn om onze atmosfeer voor de wereldbevolking in stand te houden.

Op de eerste plaats zijn ze de producenten van onze zuurstof, eerste levensbehoefte. Ze worden niet voor niets de longen van onze aarde genoemd. Geen bomen, geen zuurstof! Voldoende reden om te zorgen dat er voldoende op aarde zijn.

Op de tweede plaats ruimen die bomen tijdens het produceren van zuurstof een groot gedeelte van de CO2-vervuiling op die wij produceren. Dus hoe meer bomen, hoe meer vervuiling wordt opgeruimd en wel gratis.

Ten derde vormen ze een stabiele oplossing voor het probleem van energieopslag. Zonnecellen op onze daken doen prima werk maar de energie die ze leveren moet meteen gebruikt worden; opslag is nog altijd een probleem. Bomen slaan zonne-energie op in de vorm van hout dat als brandstof weer zou kunnen dienen voor de opwekking van energie maar dan wel op een moment dat we die energie nodig hebben. En alweer gratis en voor niks, geen investering is er voor nodig.

Dat hout als grondstof voor allerlei producten nodig is behoeft geen toelichting.

Om mijn plan uit te voeren zijn geen ingewikkelde afspraken tussen landen nodig. Ieder land kan dit doen en zo bijdragen aan de oplossing van het milieuprobleem. Kosteloos! Dat het educatief goed is om kinderen hierbij te betrekken zal ik niemand uit hoeven te leggen: Er zijn zo'n 500.000 kinderen in de bovenbouw van ons basisonderwijs. Als die allemaal 10 zaailingen aanplanten op een plek waar bomen mogen groeien dan kun je zo ieder jaar vijf miljoen gratis bomen planten. Dat zou nog eens een boomplantdag zijn!

Bernard de Rooij (Aarle-Rixtel)
bernardenbeppie@gmail.com