Bea Wechgelaar en Antoinette van Deursen
Bea Wechgelaar en Antoinette van Deursen Foto: Joost Duppen

Wereldwinkel Laarbeek stopt met bestaan

Redacteur: Marie-Christine van Lieshout
Fotograaf: Joost Duppen

Beek en Donk – 'Met pijn in het hart', maar blij met al het goeds dat er in het verleden bereikt is, sluit Wereldwinkel Laarbeek vanaf 29 april haar deuren. De winkel zal tot die tijd geopend zijn om de laatste spullen te verkopen.

Bijna een kwart eeuw eerlijke producten
In Lieshout werd zo'n vijfentwintig jaar geleden de eerste Wereldwinkel gestart. Enthousiaste vrijwilligers verkochten originele cadeaus en eerlijke levensmiddelen uit andere culturen. Artikelen gemaakt met respect voor mens en milieu. Door de verkoop van deze producten kunnen boeren en andere producenten een rechtvaardige prijs voor hun waar krijgen en een menswaardig bestaan opbouwen. Het initiatief uit Lieshout werd overgenomen: er kwam een soort SRV-wagen die op dinsdag, donderdag en zaterdag in verschillende kernen van Laarbeek stond. Toen de bus ouder werd, kwam er een mogelijkheid om een pand aan het Heuvelplein te betrekken. De zaken gingen nog een aantal jaren goed, maar na de crisis van 2009 merken vrijwilligers van de Wereldwinkel dat klanten weg blijven. De verkoop trekt niet meer aan.

Enthousiaste vrijwilligers
"Het is een beslissing vanuit Wereldwinkel Laarbeek", vertelt bestuurslid Bea Wechgelaar. "We hebben onze 24 vrijwilligers gevraagd om mee te denken of er een andere oplossing is. Maar ook zij zagen geen andere optie." De Wereldwinkel is vijf dagen per week geopend. Alle dagen wordt de winkel bemand door mensen die hierin hun vrije tijd investeren. Antoinette van Deursen draait al heel wat jaren mee. "We houden de verkoop bij", lacht ze. "20% van de aankopen wordt gedaan door eigen vrijwilligers." Antoinette en Bea zijn blij dat er in supermarkten steeds meer 'fair trade' producten verkocht worden. "We hebben toch het gevoel dat we ons steentje aan de bekendheid van deze producten hebben bijgedragen."

Verkoop tot en met 29 april
Voorzitter Bart van den Eijnde betreurt het stoppen van de winkel. Hij was zelf jaren bij de Wereldwinkel betrokken en bestuurde zelfs de 'SRV-wagen'. Samen met Bea en Antoinette filosofeert hij over de oorzaak van het gebrek aan klanten. In de omgeving is ook een aantal Wereldwinkels gestopt, de winkel in Gemert stopt op 1 mei. Nu zullen klanten naar St. Oedenrode of Nuenen moeten. Tot en met 29 april is de Laarbeekse Wereldwinkel elke dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 uur tot 17.00 uur geopend en op zaterdag van 10.00 uur tot 16.00 uur. Nog een mooi en eerlijk cadeau of levensmiddel nodig? De vrijwilligers pakken het met liefde voor u in.