Woningzoekende Johan van Bakel voor een bestaand CPO-project in Aarle-Rixtel
Woningzoekende Johan van Bakel voor een bestaand CPO-project in Aarle-Rixtel Foto:

Pleidooi voor CPO-Project in Aarle-Rixtel

"Een eigen huis, een plek onder de zon" zong René Froger jaren geleden al… en die wens is voor te veel mensen nog steeds actueel! Het maakt ook niets uit of je een zingende kasteleinszoon uit Amsterdam of een carnavalsvierder uit Aarle bent: allemaal willen we een eigen plekje hebben waar we tot rust komen, vrienden kunnen ontvangen en ons thuis voelen. Het is niet voor niets dat zorg voor goede huisvesting al sinds de 19e eeuw een van de belangrijkere overheidstaken is.

Ook in onze vier dorpskernen wordt daar al decennialang werk van gemaakt. Door de crisis van de afgelopen jaren hebben we daarin -ook in Laarbeek- helaas een stapje terug moeten doen. Maar nu komt er gelukkig weer volop beweging in de bouwactiviteiten. Naast de bouwplannen in Beek en Donk (Beekse Akkers, De Hoge Regt en De Nieuwe Hees), Lieshout (Nieuwenhof 2014) en Mariahout (D'n Hoge Suute), komen er –naast het nog niet volgebouwde bouwplan Het Klavier- eindelijk ook nieuwe plannen in Aarle-Rixtel tot ontwikkeling.

De afgelopen jaren heeft Aarle-Rixtel het voordeel van een geweldig aantrekkelijke woonomgeving zien veranderen in het nadeel van nauwelijks ruimte voor nieuwe bouwplannen. De bescherming van natuurwaarden en waterwinning had tot gevolg dat er buiten de bebouwde kom nauwelijks nog gebouwd mag worden en dan ook nog onder strenge randvoorwaarden. De in december 2014 ingediende motie van de Laarbeekse coalitiepartijen, met de opdracht aan het college om ook in Lieshout en Aarle-Rixtel bestemmingsplannen voor woningbouw te gaan ontwikkelen, begint nu eindelijk resultaat te geven. Een onderzoek naar potentiële bouwlocaties geeft –naast enkele tegenvallers- absoluut ook prachtige kansrijke mogelijkheden. In plan Opstal lijkt ruimte achter de Brabantlaan te zijn, waarbij echter nog wel een ontsluitingsprobleem getackeld moet worden. Ook aan de Kannelustweg is bij de restanten van de kassen van voormalig burgemeester Albers Pistorius nog grond beschikbaar. Een projectontwikkelaar is hiervoor inmiddels schetsplannen aan het maken.

Voor de toekomst van het bruisende en levendige Aarle-Rixtel is het goed als er ook ruimte komt voor een CPO-project, een project met collectief particulier opdrachtgeverschap. Uit de ervaringen met het CPO-project aan de Broekelingstraat (zie foto) blijkt dat zo'n project een goede mogelijkheid is om jonge mensen aantrekkelijke huisvesting in Aarle te bieden. De coalitiepartijen roepen het college op hier serieus en nadrukkelijk naar te kijken.

Het zou mooi zijn als we in de loop van dit jaar kunnen zeggen: "Missie geslaagd; meer Laarbeekse inwoners -ook uit Aarle-Rixtel- hebben een eigen huis, een eigen plek onder de zon"… Aarle-Rixtelnaren zoals Johan van Bakel (zie foto; en ook woningzoekende), die uitbreiding van nieuwbouwplannen in eigen dorp eveneens stevig omarmen, zijn er blij mee!

Laarbeekse Coalitiepartijen ABL, CDA, PvdA en De Werkgroep.