Vlnr: Arjan Schepers, Brechje Biemans en Hans van Zoggel
Vlnr: Arjan Schepers, Brechje Biemans en Hans van Zoggel Foto: Martin Prick

Sparta'25 duurzaam door zonnepanelen en LED-verlichting

Redacteur: Marie-Christine van Lieshout
Fotograaf: Martin Prick

Beek en Donk - Trots zitten Brechje Biemans, Hans van Zoggel en Arjan Schepers in de kantine van Sparta'25. Het eerste gedeelte van het project voor een duurzaam Sparta'25 is gerealiseerd. Naast de idealen van een beter milieu en bewustwording probeert Sparta het voetbal betaalbaar te houden.

Handen uit de mouwen
De zon breekt door op sportpark 't Heereind. Goed voor de 106 zonnepanelen die op de kleedlokalen liggen. Vrijwilligers met ervaring zorgden afgelopen jaar dat deze investering voor de club gerealiseerd werd. "De geplande vernieuwing van de dakbedekking van het kleedlokaal hebben we naar voren geschoven", vertelt Hans, die heel wat uren in het project heeft zitten. "Door nieuwe dakbedekking werken de panelen beter." Enthousiast vertellen Arjan, Hans en Brechje over de nieuwe LED-verlichting op de trainingsvelden. "Je bespaart energie en je hebt beter licht." zegt Arjan. Sinds 2015 is Sparta'25 bezig om de club duurzamer te maken. De werkgroep met daarin ook Seraf Vereijken, Pieter Jans en Marco Leenders boog zich over de duurzame toekomst van de voetbalvereniging. "We zijn een energie-grootverbruiker", vertelt Brechje. "We zochten naar een totaalpakket waarmee we onze duurzaamheidsplannen konden realiseren." Arjan vult aan: "Om inzicht te krijgen over ons verbruik maakten we gebruik van een energiescan. Veel geld gaat op aan verlichting, warm water en koeling. Een energiezuinige vriezer is makkelijk aan te schaffen, maar om echte stappen te zetten waren drastische investeringen nodig."

Subsidie en crowdfunding
Na gedegen onderzoek bleek het project 95.000 euro te gaan kosten. Gelukkig kreeg de club subsidie van de gemeente en het rijk en waren de Rabobank en 'De vrienden van Sparta' zo gul om hun steentje bij te dragen. 70.000 euro is bij elkaar gebracht door crowdfunding. Belangstellenden kochten obligaties van 500 euro per stuk met 2% rente per jaar. Komende tien jaren wordt telkens 10% uitgeloot. In september 2016 begon Sparta de plannen te realiseren. "Het bleek dat de kleedlokalen het meest geschikt waren voor zonnepanelen", zegt Brechje. "en de trainingsvelden voor LED-verlichting. Op het hoofdveld is LED-verlichting niet rendabel. Kunstgras zou een oplossing kunnen vormen." De werkgroep is alweer bezig met de plannen voor 2017. Onderzocht wordt of LED-verlichting binnen extra besparing gaat opleveren en er zonnecollectoren gebruikt kunnen worden om warm water te krijgen. Verder wordt bekeken of de verwarmingsketel vernieuwd kan worden. De werkgroep denkt aan lichtsensoren, zodat verlichting vanzelf aan en uit gaat, maar ook de bewustwording van de leden staat op het programma. "Doe een deur dicht en maak het licht uit. Dan bespaar je al energie", zegt de werkgroep. "Samen besparen we energie en houden we het voetbal betaalbaar."