Autorijden

Voor veel mensen is ergernis nummer één: 'autobestuurders op leeftijd'. Wat wordt er gemopperd over deze zondagsrijders; gevaren op de weg!

Bovenstaande opmerking geldt wat mij betreft voor meer leeftijdsgroepen. Denk bijvoorbeeld aan de jonge bestuurder die denkt dat hij, achteloos hangend achter zijn stuur, na het zojuist behalen van zijn rijbewijs de beste chauffeur ter wereld is. Ik chargeer nu natuurlijk, er zijn heel veel jongeren die prima autorijden en dat geldt ook voor heel veel, vaak ervaren.

Beoordeel regelmatig en objectief of je lichamelijk en/of geestelijk nog wel in staat bent om veilig auto te rijden. Veilig voor jezelf, maar ook voor andere weggebruikers. Wordt je ouder wordt dan wordt je stijver, je beweegt minder soepel. Snel een rempedaal intrappen of goed over je schouder kunnen kijken om verkeer in de dode hoek te zien gaat niet altijd meer zoals je gewend was. Zicht, gehoor en reactievermogen nemen af.

Veel ouderen geven aan dat ze alleen nog maar in het dorp rijden. Verstandig, maar mogelijk rij je op de automatische piloot, want die route kun je dromen. Vraag is of je nog snel genoeg kunt ingrijpen als er iets onverwachts gebeurt? Ik begrijp dat stoppen met autorijden flink ingrijpt in je mobiliteit, zeker als je in een dorp woont waar weinig openbaar vervoer is. Je wereld en zelfstandigheid wordt dan flink beperkt en dat is niet prettig. Dat heeft mijn vader ook aan den lijve ondervonden. Maar autorijden terwijl het eigenlijk niet meer goed kan, kan gevaarlijk zijn en een aanrijding wil je liever niet op je geweten hebben, toch?

Bij mensen met dementie speelt dit nog veel meer. Vooral bij mannen lijkt dit lastig. Vaak rijdt de man; de echtgenote rijdt liever niet (meer). Het is voor de kinderen heel moeilijk om diegene ervan te overtuigen dat het niet meer veilig is. Laat deze boodschap dan door de arts of casemanager brengen. Ter overbrugging: Leg de autosleutels niet meer op de vaste plek en zet de auto uit het zicht.

Als de diagnose dementie is gegeven dan kan de verzekering bij een aanrijding moeilijk doen, ook als het niet je schuld is. Denk je nog prima te kunnen rijden, laat je dan keuren bij het CBR, waarna je bijvoorbeeld weer voor één of twee jaar mag rijden.

Een vijf- of tienjaarlijkse test zou voor alle bestuurders goed zijn. Er verandert zoveel aan borden en regels! Menig ervaren bestuurder kent niet meer precies de regels en heeft dit vaak zelf niet in de gaten. Regelmatig even testen lijkt me. Blijf dus alert en doe een test bij twijfel. Dit kost geld, maar veiligheid is belangrijker lijkt me.