Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

"Alle kinderen verdienen een tien"

Jong en oud leren van elkaar met project 'Samen'

Redacteur: Martin Prick
Fotograaf: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Beek en Donk - Basisschool 't Otterke en ouderenzorg 'De Regt' laten zien, dat oud en jong van elkaar kunnen leren, met een tentoonstelling in de heemkamer aan de Koppelstraat te Beek en Donk.

Hoogtepunt
Met een ouderwetse spanzaag, die gehanteerd wordt door Thijs Toonen van 't Otterke en burgemeester Frank van der Meijden, opende laatstgenoemde vrijdag 17 februari de tentoonstelling. "De boomstam moet wel helemaal door hè!" De burgemeester wil de openingshandeling niet alleen maar voor 'het oog van het kerkvolk' verrichten. In een mum van tijd is de stam dan ook doorgezaagd en kunnen de ouderen van De Regt, waarvan velen in een rolstoel, en de kinderen van 't Otterke de tentoonstelling bezoeken. Monika Slaets bedankt veel mensen van het ouderencentrum en uit het onderwijs voor de voortreffelijke samenwerking tijdens het project, waarvan de tentoonstelling een hoogtepunt is.

Presentatie
Het project 'Samen' opgezet door Monika Slaets, is gestart met een rondleiding van de leerlingen van basisschool 't Otterke in een oude boerderij aan de Pater Becanusstraat. Bij deze boerderij hoort onder andere een oud bakhuis. "Vooral de functie van dit huisje moest nogal eens worden uitgelegd", vertelt Lou Noten, van de heemkamer. Op twee middagen zijn de leerlingen van de basisschool vervolgens bezig geweest met de activiteiten, waarbij onder anderen 'brei-oma's ' werden ingezet. Anderen hebben een bouwplaat van de boerderij en bijgebouwen in elkaar gezet. In de heemkamer staat dan ook op een prominente plaats een klein oud dorp uitgebeeld met de 'plakgebouwen'. Daarnaast staan de ingrediënten voor koekjes bakken rondom een schaal met de resultaten. Aan touwtjes hangen de gedroogde appelpartjes en daaronder de ingemaakte vers geproduceerde appelmoes. Op een andere tafel ligt een aantal oude handgereedschappen uitgestald, die voor een deel door de kinderen zijn gemaakt of samengesteld. De pitrieten mandjes, die her en der hangen, completeren het geheel. Een fotopresentatie laat zien hoe één en ander tot stand is gekomen.

Integratie
"De ouderen in de Regt hebben vooral genoten van het bezoek van de kinderen en van het feit, dat ze hier in de heemkamer worden uitgenodigd", vertelt Marie-Louise Wijnen. Deze tentoonstelling is nog maar een deel van het project. Behalve de middagen waar samen werd gewerkt zijn de ouderen ook uitgenodigd om op een speciale middag op school naar een musical te komen kijken. Het volgende onderdeel komt er alweer aan, want grenzend aan het terras van De Regt gaan de leerlingen een moestuin realiseren. De bedoeling is volgens Christel Verspaget, directeur van 't Otterke, dat het ontwikkelen van de tuin en het groeiproces van de plantjes onderdeel gaat uitmaken van het lesprogramma. Er is zelfs al belangstelling van basisschool 't Klokhuis om iets dergelijks op te gaan zetten in Lieshout. Voordat er op dat stukje grond plantjes kunnen groeien, moet er nog wel wat aan grondverrijking worden gedaan, want er ligt alleen arme grond op de geplande plaats. Maar daar is volgens Gerrit van Leuken, medewerker in het dierenparkje wel wat aan te doen. "Wij hebben mest genoeg en de afstand is met een 'kruige' te overbruggen", volgens Gerrit.

Leren
Merel Verhofstad en Ida Tastan hebben vooral belangstelling voor de dingen, waaraan zij deelnamen. Ida breide een leuk armbandje samen met een brei-oma en Merel vlocht een pitrieten mandje en hielp mee met het klaarmaken van de oude gereedschappen. Burgemeester Frank van der Meijden vindt het belangrijk dat het stimuleren van de banden van ouderen en jongeren wordt geïntegreerd in de onderwijsleerprogramma's. "En" vertelt hij, "ik heb gezien dat op de basisschool met één hand omhoog alle kinderen stil kunnen zijn. Ook een burgemeester leert dus nog iets tijdens zo'n project. Een ideetje voor tijdens de vergadering van de gemeenteraad?", oppert hij met een knipoog naar wethouder Briels!

De MooiLaarbeekKrant wenst de initiatiefnemers veel succes bij de verdere uitvoering van het project. Kijk voor alle foto's op www.mooilaarbeek.nl.

Afbeelding
Afbeelding