Arthur van Bommel
Arthur van Bommel Foto: Johan Maas

Mooi gebaar: Arthur spaart zijn haar

Redacteur: Alexander Brutsaert
Fotograaf: Johan Maas

Lieshout - Het is een koude dag. Het is echt weer om binnen te zitten. Gelukkig zijn de MooiLaarbeekTeenz uitgenodigd bij Arthur van Bommel. Hij is enorm speciaal, omdat hij al bijna twee jaar lang zijn haar laat groeien voor een goed doel. DeMooiLaarbeekKrant vindt dit erg bijzonder, daarom wordt hij geïnterviewd.

Waarom deze actie?
Arthur van Bommel (9) zit op de Mariabasisschool in groep 6. Hij heeft veel hobby's zoals scouting, turnen en heel af en toe rijdt hij paard. Het idee om zijn haar te laten groeien komt af van een meisje dat Arthur goed kent, ze liet ook haar haar groeien. Hij vond dat zo bijzonder, dat hij besloot het zelf ook te doen. Arthur is begonnen in mei 2015 en hij zal nog doorgaan tot september 2017. De actie is bedoeld voor kinderen die kanker hebben en hun haar zijn verloren. Daarom spaart Arthur zijn haar om er vervolgens een pruik van te maken. Zijn moeder heeft hem een filmpje laten zien van een kind dat haaruitval had. Dat vond Arthur zielig, dus wilde hij zijn haren sparen. De stichting waarvoor hij het doet heet 'Stichting Haarwens'. Misschien wil Arthur wel vaker zijn haar doneren.

Eisen
Als zijn haar eenmaal lang genoeg is, gaat Arthur naar een speciale kapper om zijn haar te laten knippen. Bovendien moet zijn haar dertig centimeter zijn als het geknipt moet worden. De dikte van het haar maakt eigenlijk niet zo veel uit. Als dat klaar is zou Arthur weer zijn kapsel willen die hij vroeger had.

Reacties
"Heel vaak denken kinderen dat ik een meisje ben, maar dat maakt me niet zoveel uit", vertelt Arthur. De mensen die Arthur wel kennen weten dat hij geen meisje is. Laatst ging Arthur naar de bioscoop. Toen hij naar de wc moest, kon hij gewoon naar het damestoilet. Niemand deed daar moeilijk over. Maar het is in nieuwe situaties wel wennen voor Arthur, want ze weten niet wie hij echt is. "Met carnaval kun je als meisje gaan", grapt de moeder van Arthur.

Toekomst
Arthur zal in september zijn haar laten knippen. De MooiLaarbeekTeenz zal hem dan weer interviewen en vragen hoe het de afgelopen maanden is gegaan. Natuurlijk zal ook het resultaat van zijn kapsel zichtbaar zijn. "Het is gewoon de schaar erin en dan is het klaar", zegt de moeder van Arthur. En daarbij een oproep aan de kinderen uit Lieshout: "Wat ik doe, moet iedereen doen", zegt Arthur erg overtuigend.