Jan Hendriks
Jan Hendriks Foto: Joost Duppen

Jan Hendriks

Redacteur: Mariëlle de Beer
Fotograaf: Joost Duppen

"Het is veel te leuk om te doen en er zijn nog veel zaken te regelen." Dit zegt Aarle-Rixtelnaar Jan Hendriks over zijn werk als raadslid voor PNL wanneer hij onder het genot van een kop koffie vooruitblikt op een eventuele volgende raadsperiode. Wie is Jan Hendriks en wat houdt hem bezig in het dagelijks leven? Een inkijkje.

Jan, vertel kort even wat over jezelf.
"Ik ben Jan Hendriks, getrouwd met Els (al 37 jaar, lacht hij trots), vader van zoon Joost en dochters Charlotte en Suzanne die alle drie inmiddels het huis uit zijn en trotse opa van twee kleinkinderen, genaamd Finn en Liv. Ik ben geboren en getogen in Aarle-Rixtel en mijn hele leven – op een paar jaar Veldhoven na – het dorp niet uit geweest."

Wat doe je in het dagelijks leven?
Jan: "Ik ben als Coördinator servicedienst werkzaam bij Lotec B.V., een bedrijf gespecialiseerd in zwembaden."

Mag ik vragen naar je hobby's, je favoriete sport, muziek en/of vakantieland?
Jan lacht: "Ik heb geen tijd voor hobby's want het werk als raadslid neemt zoveel tijd in beslag." Hij vervolgt serieus: "Ik ben lid van heemkundekring Barthold van Heessel, heb vroeger getennist maar nu niet meer, hou vooral van soulmuziek en ben dol op Italië! Lekker eten en drinken, prachtige omgeving, heerlijk weer, heel anders dan hier… "

Heb je altijd al belangstelling voor (lokale) politiek gehad Jan?
"Nee hoor, zeker niet. Maar op een gegeven moment werd ik me wel bewust van het feit dat wanneer je dingen anders wilt of ziet, je zelf ook een actieve bijdrage kunt leveren."

Hoe ben je in de politiek terechtgekomen?
"Ik las een jaar of 10 terug een oproep van de gemeente in de krant waarin burgers werden uitgenodigd om geheel vrijblijvend een keer een raadsvergadering bij te wonen. Dit heb ik gedaan en ik moet je zeggen dan krijg je toch wel een heel ander idee van politiek. De vergadering duurde lang en er was sprake van veel herhaling…maar toch was mijn interesse gewekt."

En toen? Hoe ben je toen verder gegaan?
Jan vertelt: "Ik heb de voorbesprekingen bezocht van de meeste lokale partijen. Op die manier kreeg ik een prima beeld van de partijen, niet alleen van de leden maar ook van de inhoud van hun programma's."

Wat heeft je doen besluiten lid te worden van PNL?
"Bij PNL zag ik een bijzonder gemêleerd gezelschap van mensen uit het bedrijfsleven, agrariërs, ondernemers maar ook jeugd en dit sprak me aan. Maar behalve de mensen sprak de ideologie van de partij me aan en het feit dat de gemeente er onder leiding van PNL in die tijd ook financieel goed voor stond."

Nederland gaat bijna stemmen. Weet je al wat jij gaat stemmen Jan en waarom?
Jan: "Ik stem VVD omdat ik ervan overtuigd ben dat het beleid dat naar voren is gebracht verder uitgevoerd kan worden, alhoewel er altijd compromissen gesloten zullen moeten worden."

Zie je nog overeenkomsten tussen VVD en PNL?
"Ja, onder andere op het gebied van bereikbaarheid. Maar ik vind wel dat de landelijke politiek losstaat van de lokale politiek. Ik ben ook geen lid van een landelijke partij, het gaat er mij om iets te kunnen betekenen voor Laarbeek."

Wat hoop je voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen in 2018?
"Ik hoop dat we hetzelfde aantal zetels halen en dat de weken na de verkiezingen anders zullen verlopen dan afgelopen keer. Ik heb er vertrouwen in dat dit zal lukken. Iedereen heeft geleerd van de laatste verkiezingen en de verhoudingen onderling worden steeds beter."

Tot slot? Stap jij ook weer in dan?
"Ik stap zeker in", besluit Jan, "het is veel te leuk om te doen! Laarbeek moet bereikbaar blijven en de overlast door het verkeer moet beperkt blijven. Er zijn nog veel zaken te regelen!"

Jan Hendriks