Afbeelding
Foto: Daphne van Leuken

Feest van verbroedering

'De Bruurs' uit Lieshout winnen Laarbeeks Liedjesfestival

Redacteur: Marie-Christine van Lieshout
Fotograaf: Daphne van Leuken

Mariahout - Een gezellige drukte in het Buurthuis in Mariahout. Het Liedjesfestival op de laatste zondag voor Carnaval begint een traditie te worden. Gebroederlijk hossen de vier prinsen van vier carnavalsverenigingen op liedjes, gemaakt in hun eigen prinsendom. Dat de Bruurs uit Lieshout het festival winnen maakt de cirkel rond. Want verbroederen, dat doet dit feest.

Gezelligheid belangrijkst
"De muziek is fout, de teksten zijn fout, de kleding is fout en toch is het een kei gezellig fistje", lacht een vrolijke festivalganger. "Op de radio zal je de muziek beter horen, maar de sfeer is hier geweldig." En dat klopt helemaal. Er hangt een uitbundige stemming in het Buurthuis. Uit alle kernen van de gemeente zijn muzikale carnavalsvierders verzameld. De prinsen feesten vrolijk mee, al hebben ze alle vier hun eigen sores. Prins Joan uit het Heidurp heeft eerst in het café van zijn vrouw een flink aantal van zijn Brabantse collega's ontvangen tijdens de jaarlijkse prinsenfoto van het Eindhovens Dagblad. Prins Luuk XLV (alias Jimmy van der Leemputten) der Teugelders uit Ganzendonck is nog steeds op zoek naar zijn prinsenwagen. Als ervaren festivalorganisator zal hij misschien tussen de feestgangers wel wat aanwijzingen vinden. Prins Hans d'n Derde uit Ganzengat heeft op het laatste moment besloten om mee te doen aan landelijke verkiezingen en hangt als lijst elf gebroederlijk naast Marianne Thieme en Geert Wilders op de plaatselijk billboards. Prins Berrie van Roapersgat besluit tijdens het liedjesfestival om zijn muzikaliteit uit te breiden met een carrière op de trekzak. Ieder zingt op zijn of haar manier een nootje mee.

Achttien gevarieerde nummers
Presentator Jorg Krijnen praat de middag vakkundig aan elkaar. Nadat alle artiesten voor de pauze hebben opgetreden herhalen ze na de pauze hun nummer nogmaals en ontvangen dan commentaar van een jury. Juryleden burgemeester Frank van der Meijden, die zijn vrouw als hulp meegenomen heeft, Bart, Willy en Henriëtte hebben een zware taak. Vol geestdrift staan de artiesten op het podium en een aantal keren wordt een loflied voor de burgemeester aangeheven. Met prachtige pruiken, kleurige kostuums en glitterjurken kom je oren en ogen tekort. Een aantal Trump look-a-likes toveren een blonde stoot op het podium en achter de schermen wordt door Mariëlle Brouwers met haar accordeon een feestje gebouwd. Ze is niet de enige oud-prinses die op het podium staat te stralen. Als op het einde blijkt dat de Lieshoutse Bruurs er met de hoofdprijs vandoor gaan, is dat voor de Roapers een extra reden voor een feestje, maar de andere drie clubs delen in de feestvreugde. Nog een week wachten en dan gaan ze echt los.

Uitslag Laarbeeks Liedjesfestival
Winnaar totaal:

1. De Bruurs met 'Lekker hossen in je blootje'
2. De Dames van Ok Moi met Selfie
3. De Dames van Over 't Kanaal met Lekker Zweten.

Winnaar Carnavalesk: De Bruurs
Winnaar Originaliteit: De dames van Ok Moi
Winnaar Zang: De Bruurs
Winnaar Tekst: Skon Vrouwkes

Afbeelding