K.B.O. Beek en Donk bezoekt Replace Direct

Beek en Donk - Wat is Replace Direct nou eigenlijk, was wat veel KBO-ers zich afvroegen toen ze donderdagmiddag 16 februari met 38 personen vertrokken naar dit bedrijf gevestigd aan de Bosbeemd in Beek en Donk. Toen de groep hier gearriveerd was werd dat al heel snel duidelijk.

Zij werden ontvangen met koffie en cake en vervolgens kregen ze een introductiefilmpje over de doelstelling van het bedrijf, namelijk het tegengaan van e-waste, ofwel het minimaliseren van elektronisch afval. In het filmpje werd duidelijk gemaakt dat heel veel elektronische apparatuur nog vaak een of meerdere levens meekunnen als deze ter reparatie aangeboden worden of dat je als je handig bent, deze reparaties zelf kunt uitvoeren. Zij beschikken over een database met maar liefst zo'n 600.000 onderdelen en producten die leverbaar zijn, waardoor Replace Direct hierdoor bijna altijd de benodigde onderdelen kan leveren om een elektronisch apparaat te repareren en zij hebben op YouTube zelfs instructiefilmpjes geplaatst hoe je zelf deze onderdelen kan vervangen. Na de introductiefilm werd de groep rondgeleid in het bedrijf. ze konden zien hoe een order die binnenkomt verwerkt wordt. Eerst volgt registratie van de order in de computer en dan gaat deze het systeem in. Het is bijna onvoorstelbaar hoe een en ander in zijn werk gaat. Er is een volledig geautomatiseerd voorraad- en magazijnsysteem, wat aangestuurd wordt door een computer waarin het betreffende onderdeel vanuit een hele batterij draaiende magazijn stellingen op het juiste moment voorgedraaid komt en middels een lichtsignaal de medewerker waarschuwt welk onderdeel hij moet pakken en in welke bak hij dit op het lopende band systeem moet leggen. Op de lopende band van het magazijnsysteem werden door de 'orderpickers' de verschillende bakken gevuld met de meest uiteenlopende onderdelen, van laptop accu's tot i-phone schermen en van minibatterijen tot inktpatronen voor bijna alle merken printers en nog veel meer. Om geen vergissingen te maken is de bak voorzien van een klantensticker, zodat een scanner exact het klantadres en de verzendmethode aangeeft en de bestelling verzendklaar gemaakt wordt voor verzending naar de juiste klant. Voordat de bestelling verzonden wordt, vindt nog een eindcontrole plaats om er zeker van te zijn dat het juiste product bij de juiste klant aankomt. Een hele prestatie bij 600.000 artikelen. Verder werden ze naar de reparatie werkplaats geleid, waar ze met eigen ogen konden zien hoe een reparatie plaatsvond aan een i-phone. De schroefjes die gemonteerd werden waren zo klein, dat je nauwelijks kon zien dat het schroefjes waren en dat gold ook voor de mini schroevendraaiers en andere gereedschappen. Ook werd even stilgestaan bij afhaalbalie waar bijvoorbeeld batterijen, cartridges en andere onderdelen direct aan de klant verkocht worden. Men mocht ook even een kijkje nemen bij de klantenservice, waar een tiental medewerkers continue met klanten belden of chatten en deze hielpen om op de website van Replace Direct www.replacedirect.nl de juiste onderdelen te kiezen en te bestellen.

Na afloop van het bezoek was er nog gelegenheid tot het stellen van vragen, waar volop gebruik van gemaakt werd en kreeg iedereen nog een presentje in de vorm van een waardebon te besteden bij Replace Direct. Beek en Donk mag heel blij zijn dat een bedrijf als Replace Direct zich in het dorp gevestigd heeft. Momenteel telt het bedrijf al 110 medewerkers en zijn ze bezig om ook voor witgoed en huishoudelijke apparatuur een onderdelenmagazijn en webwinkelsysteem op te zetten, waardoor men hoopt door te groeien naar tenminste 250 medewerkers. Het was een leerzame en gezellige excursie waar de KBO-ers erg van hebben genoten een ook veel geleerd. Replace Direct, bedankt voor jullie gastvrijheid.