Anneke Merks
Anneke Merks Foto:

Anneke Merks en Marc Min stoppen als jongerenwerker bij ViERBINDEN

Asja Huibers nieuwe jongerenwerker voor Laarbeek

Redacteur: Lisa van Gerven

Laarbeek – Anneke Merks en Marc Min stoppen beiden als jongerenwerker bij welzijnsorganisatie ViERBINDEN. "Wij zijn samen een eigen bedrijf opgestart en dat gaat niet meer samen met ons werk bij ViERBINDEN", laat Anneke weten. Asja Huibers uit Beek en Donk is hun opvolgster. "Gaaf dat ik de nieuwe jongerenwerker ben, dit schept voor mij nieuwe uitdagingen", vertelt Asja.

"Marc en ik hebben in goed overleg met Peter Kuijs, directeur van ViERBINDEN, besloten om te stoppen als jongerenwerker hier in Laarbeek", vertelt Anneke. "Wij zijn namelijk een eigen bedrijf opgestart en in het begin ging ons bedrijf nog samen met het werken als jongerenwerker bij ViERBINDEN, maar tegenwoordig gaat die combinatie niet meer." Anneke vertelt dat Peter heeft gezegd dat ze door konden blijven gaan met het jongerenwerk, zo lang ze cliënten buiten Laarbeek hadden. Maar nu ze ook cliënten binnen Laarbeek hebben, vinden ze alle drie dat het beter is om te stoppen bij ViERBINDEN.

Taken
Anneke was precies twee jaar jongerenwerker bij ViERBINDEN en had hele afwisselende taken. "Ik was laagdrempelig bereikbaar voor alle jongeren. Ze konden bij mij voor bijna alles terecht. Ik deed van alles; van het helpen organiseren van activiteiten en feestjes tot het helpen van straatjongeren. Ik hielp ook de jeugdgemeenteraad en had natuurlijk ook individuele casussen", aldus Anneke. Haar taken en de taken van Marc worden nu allemaal overgenomen door Asja, hun opvolgster. "Ook ik ga de straat op als er gemeld wordt dat een aantal jongeren overlast veroorzaken, om met ze te praten", vertelt Asja. "Daarnaast bedenk ik samen met de jongeren innovaties en geef ik voorlichtingen op scholen over bijvoorbeeld alcohol." Beide dames zijn het er over eens dat je als jongerenwerker heel dicht bij de jongeren staat en je een soort praatpaal en adviespunt bent voor ze. "Hierdoor kan je de verschillende situaties goed inschatten en de jongeren naar de juiste hulporganisaties doorverwijzen", vult Anneke aan.

Bedrijf
Het bedrijf dat Anneke samen met Marc heeft opgestart houdt in dat ze ambulante woonbegeleiding verzorgen voor de gehele regio de Peel. Volgens Anneke krijgen zij vanuit Wmo cliënten binnen. "De cliënten kunnen zelf kiezen door welke hulporganisatie ze geholpen willen worden." "Dit betekent ook gelijk dat wij met verschillende cliënten te maken krijgen, met ieder zijn of haar eigen problemen", gaat Anneke verder. "Zo helpen we mensen met schulden, verslavingen en bijvoorbeeld tienermoeders." Op dit moment hebben ze 11 cliënten en dan te bedenken dat ze pas in mei 2016 zijn begonnen met het bedrijf.

Opvolgster
Asja is heel enthousiast en wil deze nieuwe uitdaging als jongerenwerker met beide handen aangrijpen. Ze heeft al ervaring als jongerenwerker. "Ik heb toegepaste psychologie gestudeerd en heb op verschillende plaatsen stage gelopen. Zo liep ik ook in Best stage en daar kwam de vacature vrij voor jongerenwerker. Daar heb ik een tijd lang iemand vervangen en toen kwam er hier bij ViERBINDEN de vacature vrij." "Als ik Laarbeek vergelijk met Best, dan is het hier meer gericht op de coaching van de jongeren. Activiteiten worden hoofdzakelijk georganiseerd door vrijwilligers en die worden hier heel vrijgelaten", aldus Asja. Op de vraag of Anneke blij is met Asja als opvolgster, lacht ze: "Ik heb haar zelf mee aangenomen, dus ik ben super positief over Asja." "Ze stapt overal op af en neemt alles aan, daarnaast is ze ook heel flexibel. Alle ingrediënten om een goede jongerenwerker te zijn!"

Marc Min
Afbeelding