De 13 patiobungalows aan de Kannelustweg
De 13 patiobungalows aan de Kannelustweg Foto:

"Project 'Mimosaplantsoen' omvat 13 levensloopbestendige woningen"

Concrete bouwplannen voor Kannelustweg in Aarle-Rixtel

Redacteur: Mariëlle de Beer

Aarle-Rixtel – In samenspraak met de gemeente hebben projectontwikkelaar Guus Franssen uit Lieshout en aannemer Burgtbouw uit Deurne een plan ontwikkeld voor de bouw van 13 levensloopbestendige woningen aan de Kannelustweg in Aarle-Rixtel. Alhoewel de bestemmingsplanprocedure nog moet worden afgerond en het college nog een officieel besluit moet nemen, hebben betrokken partijen er alle vertrouwen in dat het plan doorgang zal vinden omdat het 'voorziet in een behoefte'.

Het Mimosaplantsoen
Onder de werknaam 'Mimosaplantsoen' - afgeleid van 'Villa Mimosa', de vroegere naam van het huidige Chalet Couvert - worden aan de Kannelustweg 13 levensloopbestendige patiobungalows ontwikkeld. Uit respect voor bestaande woningen is daarbij gekozen voor 1 bouwlaag. "Het moet passen en draagvlak hebben in de omgeving", legt Erik Duits, directeur van BurgtBouw uit. "Er bestaat een behoefte aan dit soort woningen in Aarle-Rixtel", vervolgt Franssen. "De woningen zijn uitermate geschikt voor senioren in verband met de geringe (rollator)afstand tot alle dorpsvoorzieningen en de ruime indeling van de woningen. Zo beschikken zij onder andere over een grote woonkamer en een slaapkamer op de begane grond. In verband met het geluid wordt er een muur geplaatst om het plan en er zullen geen trottoirs en/of drempels worden aangelegd. Het plan heeft een kwalitatief hoogwaardige uitstraling. Onderzocht wordt momenteel nog hoe de woningen binnen de veronderstelde verkoopprijzen (vanaf €234.000,- v.o.n.) zo energiezuinig mogelijk opgeleverd kunnen worden." Franssen verwacht daar binnen afzienbare tijd meer duidelijkheid over te hebben.

Woningnood in Aarle-Rixtel
Tijdens een in oktober 2016 door het Dorpsplatform georganiseerde – en drukbezochte – thema-avond over wonen in Aarle-Rixtel werd de locatie Kannelustweg nog betiteld als mogelijke bouwlocatie voor starterswoningen. De woningnood onder jongeren in de gemeente is groot en een vaste groep jongeren heeft al diverse malen uitgesproken graag in eigen dorp te willen blijven wonen. Wethouder Greet Buter nuanceert: "Het belangrijkste is dat er woningen bij komen in Aarle-Rixtel. Het plan biedt mogelijkheden voor mensen die door willen stromen. De locatie is misschien (economisch en planologisch) minder geschikt voor jongeren maar door de doorstroming die ontstaat, komt er wel beweging op gang."

Schoorsteen als beeldbepalend element
Op de plek waar de gronden inmiddels zijn aangekocht van de families Kester en Verbakel, staat een 16 meter hoge schoorsteen die in vroeger tijden hoorde bij de victoriakas van wijlen burgemeester Albers Pistorius die woonde in de villa waarin thans Chalet Couvert is gevestigd. De gemeente heeft als voorwaarde gesteld dat deze schoorsteen - die een grote cultuurhistorische waarde vertegenwoordigt - in het centrum van het nieuwe plan komt te staan. De schoorsteen zal daarvoor moeten worden verplaatst, hetgeen behoorlijk wat kosten met zich meebrengt aangezien er grote scheuren aanwezig zijn. Projectontwikkelaar Franssen onderzoekt momenteel op welke wijze deze verplaatsing zo goedkoop mogelijk vorm kan krijgen. "De schoorsteen is een icoon voor Aarle-Rixtel en het is daarom van het grootste belang dat deze behouden blijft", aldus Joan van Wetten, planoloog bij de gemeente.

Omdat het plan nog volop in procedure is, kan op zijn vroegst eind 2017/begin 2018 gestart worden met de bouw van de beoogde woningen.