Afbeelding
Foto: Jac Babin

Redacteur: Jac Babin

Munten, kaarten, postzegels en theezakjes. Het zijn zo maar wat populaire verzamelitems. Maar er is nog veel meer. Mensen verzamelen de meest bijzondere dingen, ook in ons Mooi(e) Laarbeek.

Op zoek naar de MooiVerzamelaar van deze maand, belt DeMooiLaarbeekKrant aan bij Drs. Jo Swinkels Eikenlaan 3, Beek en Donk. Vol trots vertelt hij over zijn enorme verzameling landkaarten, reisverslagen, geschiedenisboeken.

Drs. Jo Swinkels
Jo, is 74 jaar en afkomstig uit de Helmondse buurtschap Binderen. In 1967 studeerde hij af, als doctorandus Duits. Een aantal jaren was hij werkzaam als leraar. Deze baan lag hem niet zo, waardoor hij moest stoppen.

Sinds 1988 woont Jo weer in Beek en Donk. Hij verzamelt en bestudeert informatie over landen. "Mijn leven is teruggetrokken en kabbelt voort", vindt hij. Hoe zal men zich later deze rare Laarbeekse doctorandus herinneren?", vraagt hij zich met enige zelfspot af. "Hedde gij nou echt niks anders te doen?", vragen mensen uit zijn omgeving zich af. "Alle reden dus om mezelf aan te melden voor de rubriek MooiLaarbeek verzamelt"

De verzameling
De verzameling ligt chaotisch uitgestald op de tafel, de stoelen, de bank en in een grote boekenkast. Toch tovert Jo moeiteloos informatie tevoorschijn uit de bult, boeken, folders landkaarten, die de hele tafel, wel 50 cm hoog, bedekken. Het is informatie over zowat alle landen van de wereld: China, Tibet, Duitsland, Sovjet Unie, DDR, Japan, Australië, Cuba, noem maar op.

Jo verzamelde die informatie, via reisbureau's, ambassades, en hij maakte ook zelf diverse reizen."Ik heb ook wel eens ooit iets uit een prullenbak gevist", bekent hij.

Passie
"Ik wil van een land echt alles weten, grenzen, Inwoneraantallen, bijzonderheden, staatsvorm, geschiedenis, cultuur. Waarom ligt bijvoorbeeld Venlo in Nederland en Kleef in Duitsland?" Het antwoord op dit soort 'grensgevallen' vindt Jo in geschiedenisboeken en op internet. Even later stapt hij moeiteloos over op een andere grenskwestie, tussen de Verenigde Staten en Canada. Op het moment dat het echt begint te duizelen bij DeMooiLaarbeekKrant, besluit Jo, om alle 50 staten van de USA uit het hoofd op te noemen!

Andere kijk op de wereld
De verzameling heeft Jo een andere kijk op de wereld gegeven. De idealen van het communisme spraken hem aanvankelijk erg aan: solidariteit, ontwapening en een eerlijke verdeling van de rijkdommen. Ook was hij fel tegen de Viëtnamoorlog en de monarchie. Anno 2017 is hij teleurgesteld in de resultaten van het communisme en moet hij toegeven dat monarchieën het in de wereld beter doen dan de republieken.

Actueel en dichterbij huis
"Verzamelt de doctorandus ook informatie van dichtbij?", wil DeMooiLaarbeekKrant weten. Moeiteloos doet Jo een greep in zijn verzameling. Hij toont historische plattegronden van omliggende dorpen en eindigt met de plattegrond van Beek en Donk anno 1982, uitgave Suurland's Vademecum. "Weet je nog hoe moeilijk de fusie tussen verschillende dorpen in deze omgeving verliep?", vraagt Jo. "Bakel wilde niet bij Gemert en Lieshout niet bij Laarbeek. Wat wil je nou met Europa als het tussen dorpen al zo ingewikkeld is?"

Oproep
"Lezers van deze rubriek die kennis willen maken met Jo en zijn bijzondere verzameling, of aan de hand van de verzameling eens willen buurten over 'van alles en nog wat', zijn van harte welkom", zegt Jo uitnodigend. Ook is Jo nog steeds geïnteresseerd in atlassen, landkaarten, reisfolders, van welk land dan ook"! Een telefoontje tussen 12:00 en 14:00 uur is voldoende. Drs. Jo Swinkels, Eikenlaan 3, Beek en Donk. Tel: 0492 462057.