Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Koninklijke carnaval première van O&U

'skonste pak award' voor SBS cameraploeg – nie te filme

Beek en Donk - Onder een weer gesloten dak van Muziekcentrum 't Anker schitterde de harmonie vrijdagavond weer als vanouds op de startavond van het carnaval. Onder het motto 'Royal en U' kwamen de bezoekers binnen op de rode loper en werden verwelkomd door heuse lakeien.

In de zaal aangekomen werd men getrakteerd op een keur aan muzikale hoogstandjes. Waar halen ze het toch elke keer weer vandaan? Ook de allerjongst blokfluiters en zangers worden al vertrouwd gemaakt met spelen voor een volle zaal. Ze genoten daar zichtbaar van. Misschien wel daardoor slaagt de harmonie er elke keer weer in om op eigen kracht zo'n mooi programma te presenteren.

Niet gedacht dat er zoveel nummers een koninklijke inspiratie kennen. Je verwacht natuurlijk de Queen Medley – jeugdorkest - maar we kregen ook het mooie When you believe van Prince of Egypt met een aandoenlijke rol voor kinderkoor KIKO. Leuk intermezzo was Royal T dat verraste in een strakke tafeldance. Bij Dancing Queen leek ABBA werkelijk weer te zijn teruggekeerd. De slagwerkgroep zocht het hogerop met de T(r)oonladders.

De jaarlijks terugkerende uitreiking van de prijs voor 't skonste pak nam burgemeester Frank v.d. Meijden dit jaar voor zijn rekening. Voor de zekerheid vermeldde hij daarbij dat zijn eigen outfit geen wiet-pak was maar natuurlijk wel groen. De jury bestaande uit het voltallige college van B&W kozen, tegendraads gezien het carnavalsmotto 'nie te filme', voor de SBS camera ploeg.

Mooie metamorfose ook; Christel Vereijken die na een strakke vertolking van 'someone like you' van Kings of Leon even later terugkeert als blonde Corrie Konings. Koninklijke inspiratie genoeg dus en ook weer mooi om te zien hoe jonge talenten – Emma, de twee Nina's – kansen krijgen en deze met alle energie aangrijpen.

De uitverkochte zaal had na afloop helemaal geen zin om naar huis te gaan en al helemaal niet toen jeugdkapel Stoudt aantrad en de sfeer nog eens flink oppompte.

Onze Beek en Donkse harmonie kan trots zijn dit elk jaar weer zo'n festijn op de been te kunnen brengen. Er voor hen die er niet bij waren: volgend jaar een nieuwe kans.

------------------------------------------

Koor Magic: Zingen in de achtergrond
Voor het derde jaar op rij is Carnavalskoor Magic van de partij. Samen met het jeugdorkest, harmonie en solisten zingen zij hun partijen mee. Neeltje van Doore begeleidde de enthousiaste zangeressen die als prachtige prinsessen op het podium verschenen. "Dit jaar een keer glitter en glamour", lachen ze vrolijk. "Geen groen gezicht of in een stoer jack, maar lekker vrouwelijk." Het vele oefenen heeft zin gehad. Het koor staat haar vrouwtje en zingt de stukken twee, drie en zelfs vierstemmig mee. Dit jaar extra carnavalesk, want ze zijn met elf vrouw sterk.

-------------------------------------------

Solist Bowen Straatman; verschil tussen de twee concerten

"Elk jaar zijn er twee carnavalsconcerten. Voor de solisten zijn het zeer verschillende avonden. De eerste week is er een goed luisterend publiek, de tweede week is het swingend en carnavalesk. Dat betekent dat er de eerste week meer wordt gebaald als er een foutje wordt gemaakt, en dat de tweede week de mensen in de zaal vooral uit de stoelen moeten komen.

Als solist maak je niet alles mee van de twee concerten. Bij veel acts zit je te wachten totdat je op moet, of ben je nog snel even je kleren aan het wisselen tussen de acts door. Toch hebben we het meeste al wel gezien tijdens repetities.

Na een spannende avond met veel optredens is het geweldig om met alle solisten samen nog een paar medleys te zingen. De zenuwen zijn er dan wel vanaf, en iedereen in het publiek host mee op de carnavalsmuziek."

Afbeelding